Care este cel mai potrivit tratament pentru gandurile intrusive?

Care este cel mai potrivit tratament pentru gandurile intrusive?

Găndurile intrusive, cunoscute și sub denumirea de gănduri obsesive, care afectează sever modul de percepere a mediului înconjurător, sunt experimentate de un număr îngrijorător de mare de persoane.

Din păcate, sunt agravate în momentul în care persoanele respective se confruntă cu diverse tulburări mentale, cum ar fi anxietatea, depresia sau chiar tulburarea obsesiv-compulsivă.

Vestea bună este că se poate utiliza un tratament gânduri intrusive, care este cel mai adesea recomandat de medicul specialist.

Astfel, pentru a scapă de găndurile obsesive, este necesar ca pacientul să se adreseze imediat medicului profesionist.

Tratament medicamentos ganduri intruzive


Partea bună este că, persoanele care se confruntă cu astfel de tulburări, pot beneficia de medicamentele necesare, astfel încât să amelioreze plăcut simptomele experimentate.

1. Paroxetina (Seroxat)

Paroxetina reprezintă un grup de medicamente care se numesc inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), folosiți pentru diverse tratamente antidepresive.

Conform prospectului, paroxetina poate să fie folosită pentru tratarea depresiei, atacurilor de panică, agorafobiei, fobiei sociale, stresului posttraumatic, anxietății, tulburării obsesiv-compulsive.

De reținut: paroxetina nu trebuie să fie folosită în cazul în care pacientul este alergic la unul sau mai multe dintre ingredientele sale sau dacă ia medicamente IMAO (inhibitori de monoaminooxidaza), pimozida sau tioridazina.

2. Fluoxetina (Prozac)

Fluoxetina, la fel ca în cazul anterior, este folosită în tratamentele antidepresive, avănd în compoziția să inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).

Este un medicament folosit și că tratament obsesie compulsivă, avănd capacitatea de a regla neurotransmitatorii și de a redă starea de bine. Mai este folosit și în cazul tratării episoadelor de depresie majoră sau a bulimiei nervoase.

Alături de ședințele de psihoterapie, pacientul poate să sesizeze reducerea poftei de mâncare și a vărsăturilor.

Exista studii conform carora fluoxetina este eficienta in ameliorarea gandurilor intrusive si a comportamentului compulsiv.(1)

3. Sertralina (Zoloft)

La fel că celelalte medicamente, Sertralina intră în categoria inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS), având rol antidepresiv.

Poate fi folosită și că tratament anxietate, fiind eficientă și în ameliorarea episoadelor severe de depresie. Elimina cu succes găndurile intrusive, ajutănd pacientul să dezvolte o găndire liniștită, relaxată și, cu alte cuvinte, sănătoasă.

4. Fluvoxamina (Fevarin)

Fluvoxamina, care aparține grupului de medicamente ISRS, se dovedește a fi o varianta eficientă în ameliorarea găndurilor intrusive, a tulburării obsesiv-compulsive și a anxietății.

Este recomandată cu încredere de către medicii specialiști tuturor pacienților care se confruntă cu episoade severe depresive.

Tratament natural ganduri intruzive


Pacienții care își doresc să nu recurgă la folosirea medicamentelor concentrate, își pot îndrepta atenția către tratamentele naturiste, care se dovedesc a fi eficiente, mai ales cănd sunt utilizate cu regularitate.

Ulei de CBD

Intr-un studiu realizat in 2020, cercetatorii au acordat un nivel ridicat de atentie pentru efectele pe care le are canabisul medicinal asupra organismului.(1)

Experimentul a fost aplicat pe 87 de persoane, care se confruntau cu tulburarea obsesiv-compulsiva. Partea buna este ca s-a sesizat o reducere a gandurilor intrusive cu pana la 49%.

De asemenea, studiile arată că uleiul de CBD este folosit și pentru reglarea acidului gama-aminobutiric (GABA), contribuind semnificativ la îmbunătățirea stării de bine.(2)

Myo-inositol

De cele mai multe ori, găndurile intrusive sunt un simptom al tulburării obsesiv-compulsive; astfel, tratamentele care reușesc să atingă un nivel înalt de reușită în combaterea lor trebuie că, mai întăi, să vindece tulburarea obsesiv compulsivă.

Vestea bună este că tratamentul Myo-inositol oferă îmbunătățiri semnificative pentru persoanele care se confruntă cu o astfel de tulburare, reducănd simptomele neplăcute resimțite, ne arată ultimele studii.(3)

Terapie cognitiv comportamentală

Există un studiu care a fost efectuat pe 25 de pacienți și care a demonstrat faptul că terapia cognitiv comportamentală este eficientă în tratarea gândurilor intrusive.(4)

Medicii specialiști aplică o mulțime de strategii utile, printre care se numără și:

  • Identificarea sursei din care provin găndurile negative.
  • Sugerarea deprinderii unor noi abilități de gestionare a fobiilor și a motivelor de îngrijorare.
  • Stabilirea unor obiective realiste.
  • Elucidarea problemelor.

Meditație

Meditația este cunoscută că fiind o tehnică de relaxare, care sporește puterea de concentrare și care îmbunătățește semnificativ starea generală din corp.

Pentru a oferi rezultate satisfăcătoare, specialiștii în practicile terapeutice recomandă tuturor pacienților care se confruntă cu gândurile intrusive să mediteze pentru aproximativ 20 de minute, de căte două ori pe zi.

Este eficientă pentru sănătatea întregului organism, reglănd starea de bine și reducănd considerabil nivelul de anxietate, hipertensiunea arterială, durerile cronice, tulburarea obsesiv compulsivă și colesterolul.

Cu alte cuvinte, îmbunătățește calitatea vieții și este o formă de îngrijire a propriei persoane.

Yoga

O tehnică alternativă care ajută la combaterea comportamentului obsesiv compulsiv este redată chiar de Yoga, o practică indiana, veche de peste 2000 de ani.

Scopul sau este să unească mintea, corpul și sufletul, astfel încât fiecare componentă să fie în strânsă legătură cu cealaltă.

Tocmai din acest motiv este benefică pentru persoanele care se confruntă cu o tulburare obsesiv compulsivă, care le generează o mulțime de gânduri obsesive.

Concluzie


Având în vedere toate informațiile menționate anterior în articol, unul dintre tratamentele care iese în evidență pentru proprietățile sale benefice de tratare a tulburării obsesiv compulsive și, implicit, a gândurilor intrusive este chiar uleiul de CBD.

Mulțumită compusului sau activ de Cannabis Sativa, persoanele care îl folosesc, vor cunoaște îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sănătatea mentală.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *