Ce este Tetrahidrocanabinol (THC) și pentru ce se folosește

THC-ul se regăsește printre compușii din planta de cannabis.

Care este însă diferența dintre acest compus și ceilalți, și ce a făcut ca acesta să devină atât de cunoscut și de dorit de către consumatori?

Vom afla mai multe despre acest compus, ce este, care sunt efectele sale asupra organismului, riscuri și multe alte lucruri în acest articol.

Ce este THC ?


Denumirea de THC vine de la “trans-tetrahidrocanabinol”.

Specialiștii susțin că este cea mai remarcabilă substanță dintre toți cei 113 canabinoizi care se regăsesc în planta de cannabis. THC-ul este, de asemenea, și o substanță psihotropă, ce acționează asupra receptorilor endocanabinoizi din organismul nostru.

THC-ul se conectează la un anumit receptor din creier, și astfel își face efectul.

Efecte asupra organismului


THC-ul are o listă destul de lungă de efecte pe care le produce asupra organismului nostru. Cel mai cunoscut este însă efectul de “high” pe care ni-l provoacă.

Poate fi considerat o substanță cu efecte recreaționale. Dacă aceasta devine sau nu dăunătoare depinde de frecvența cu care este consumată, dar și de cantitate.

Dacă ești o persoană sănătoasă, adultă, și iei THC doar din când în când, foarte rar, șansele ca aceasta să îți aducă vreun efect negativ sunt foarte mici, spre deloc.

THC-ul are de asemenea, abilitatea de a reduce anxietatea și de a ajuta la ridicare nivelului de euforie. Alte senzații asociate consumului de THC sunt cele precum: relaxarea, foamea, perceperea distorsionată a timpului, râsul și ritmul cardiac crescut.

În plus, consumul de THC, și efectul de “high” pe care acesta le produce poate ajuta la ameliorarea diferitelor dureri.

Printre afecțiunile ale căror dureri pot fi ameliorate cu THC se numără și: insomnia, migrenele, PTSD-ul și cancerul, scleroza multiplica, inflamațiile și fibromialgia.

Riscuri


La fel ca majoritatea produselor care aduc beneficii organismului, THC-ul are și o listă, destul de lungă ce-i drept, de efecte secundare negative.

În ceea ce privește senzația de “high”, aceasta induce o pierdere a memoriei pe termen scurt. Dacă se întâmplă frecvent, poate apărea senzația de paranoie și anxietate. Iar în ceea ce privește efectele pe termen lung provocate de senzatția de “high”, efectele secundare sunt cu mult mai grave.

THC-ul este în sine, un drog, așadar, dacă îl consumi frecvent, organismul tău poate devenii tolerant la el. De asemenea, cel mai mare risc este acela de a dezvolta dependență.

Dependența este însă doar una psihică, deoarece THC-ul nu poate provoca dependență fizică precum alte droguri. În plus, dacă îți administrezi des THC, poți contacta și bronșită (asta dacă fumezi THC).

Utilizari medicinale


Cu toate că reprezintă încă un subiect delicat, THC-ul este utilizat în foarte multe situații cu scopuri medicale.

De exemplu, acesta poate elimina greața din timpul tratamentelor împotriva cancerului.

Are efecte și în reducerea durerii, fiind un bun analgezic (este potrivit pentru pacienții care suferă de cancer, scleroză multiplă, etc). În unele cazuri, canabisul s-a dovedit a fi mai bun chiar și decât morfina.

Unii doctori îl recomandă în tratarea stresului acut și al insomniei persistente, deoarece are efecte relaxante.

Pentru că efectele acestuia au început să fie din ce în ce mai cunoscute, iar oamenii și-au dat seama de valoarea pe care o aduc organismului, din punct de vedere al sănătății, în ultimii ani s-au dezvoltat o mulțime de suplimente alimentare pe baza de THC.

Supradozaj


Supradozajul cu THC nu este chiar posibil.

Trebuie să iei o cantitate extraordinar de mare, într-un timp foarte scurt pentru a ajunge la supradozaj (ceea ce nu este posibil, omenește vorbind).

Nu poți ajunge la supradozaj din cauza THC-ului, deci nu poți muri din cauza asta, însă te poți alege cu o serie de efecte negative foarte neplăcute.

THC VS CBD


Dacă ești la curent cu cele mai populare substanțe ce provin din canabis, cu siguranță și tu te-ai întrebat la un moment dat care este diferența dintre CBD și THC.

Ei bine, cu toate că ambele provin din același loc, diferențele dintre ele sunt majore.

CBD-ul nu are efect de substanță psihoactivă, acesta nu îți poate da senzația de “high”, în timp ce THC-ul da.

De asemenea, specialiștii au descoperit că CBD-ul combate chiar efectele secundare ale THC-ului, dovedindu-se astfel că cele doua substanțe lucrează foarte bine atunci când sunt combinate.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *