Depresia postapartum:Uite cum poți să o depășești

Nașterea unui copil reprezintă o etapă foarte importantă în viața oricărei femei.

Este o etapă plină de încărcătură emoțională, emoțiile vin deseori ca un amestec, atât de bucurie și fericire, cât și de teamă, frică și chiar sentimente de anxietate.

Există însă și unele cazuri în care tot acest cumul de emoții duce la o stare depresivă, care se manifestă destul de violent, uneori femeile devenind chiar agresive, atât cu ele, cât și cu cei din jur, și mai ales, cu nou-născutul.

Dacă îți dorești să aflii mai multe despre depresia postpartum, cum se manifestă, ce este mai exact, care sunt cauzele, dar și cum se tratează și cum se previne, te invităm să parcurgem împreună acest articol până la capăt!

Ce este depresia postnatală ?


Aproape toate mamele au o stare ciudată după naștere, stare care se mai numește și “baby blues”. Această stare apare imediat după naștere, și durează puțin, între câteva zile și maxim 3 săptămâni.

Starea de “baby blues” este normală, manifestându-se cu o stare emotivă, uneori aparent fără motiv și bipolaritate ușoară.

Depresia postnatală apare atunci când această stare se prelungește, fiind o formă mai severă, care durează mai mult timp.

În anumite cazuri (mai rare, ce-i drept) apare o stare extremă de depresie postnatală, numită psihoză postnatală.

Specialiștii consideră că depresia postnatală este de fapt o complicație apărute în urma sarcinii, complicație care, pentru a se trata într-un timp rapid, are nevoie de un tratament corespunzător.

Cu cât tratamentul este administrat mai repede, cu atât femeia se va vindeca mai repede și se va putea bucura de nou-născutul său.

Care sunt simptomele depresiei postnatale ?


Simptomele sunt destul de diverse, și pot fi diferite în funcție de intensitate și durată, de la caz la caz. Acestea afectează profund desfășurarea normală a activităților zilnice, dar și felul în care mama afectată se ocupă de copil, în unele cazuri, micuțul poate fi chiar pus în pericol. Iată care sunt cele mai des întâlnite simptome:

  • Insomnii acute, care au ca rezultat oboseala într-o formă foarte gravă.
  • Stări de anxietate și bipolaritate, uneori mama poate fi extrem de furioasă și violentă, alteori poate cădea într-o stare de tristețe profundă, cu plâns brusc și constant.
  • Lipsa poftei de mâncare.
  • Evitarea actelor sexuale, lipsa plăcerii și a dorinței de a face sex.
  • Apariția sentimentelor de vinovăție și rușine, care o fac să aibă o părere proastă despre sine.
  • Îi este greu să se atașeze de copil, îl simte ca pe un străin în viața ei, de asemenea, îi este foarte frică că ar putea cumva să îl rănească.

Cauze


Depresia postpartum nu este influențată de ceva anume din exterior. Singura cauză găsită până acum de către cercetători a fost nașterea și toate schimbările hormonale și emoționale prin care femeia trece.

Diferențele și schimbările hormonale drastice, combinate cu toată avalanșă de emoții resimțite atât pe toată perioada sarcinii, cât și în momentul nașterii sunt cele care favorizează apariția depresiei postnatale.

Cum se tratează depresia postnatală


Depresia postnatală nu este în nici un caz o afecțiune care trece de la sine o dată cu trecerea timpului! De aceea, dacă stările tale de tristețe s-au prelungit cu mai mult de trei săptămâni după naștere, este cazul să ceri ajutor și să optezi pentru un tratament. În caz contrar, depresia va continua să avanseze.

O dată avansată, va fi foarte greu să fie tratată. De asemenea, ajunsă într-o stare gravă depresia poate avea chiar și efecte tragice, datorită stărilor de bipolaritate agravată ale mamei, care se reflectă asupra bebelușului.

Iată top 3 cele mai eficiente tipuri de tratament pentru vindecarea depresiei postnatale

1. Antidepresive

Trebuie luate numai la recomandarea unui medic specialist, deoarece unele au un impact foarte puternic asupra corpului.

Sunt recomandate în schimb antidepresivele naturiste, pe baza de plante medicinale.

Pentru achiziționarea acestora nu ai nevoie de prescripție medicală. Un bun astfel de tratament îl reprezintă uleiul și pastilele pe baza de ulei de CBD.

Noi am scris o listă de cele mai bune medicamente antidepresive, de te poți informa în acest sens.

2. Psihoterapie

Psihoterapeutul te va ajuta să conștientizezi mai bine situația în care te aflii, și prin anumite metode te va face să-ți accepți bebelușul, și ușor-ușor să treci peste depresia care te-a acaparat.

Pentru ca psihoterapia să își facă efectul, ai nevoie de ședințe constante, numărul acestora va fi stabilit de psihoterapeut, în urma unei evaluări va știi de câte sedințe ai nevoie pentru a te vindeca.

3. Schimbări ale stilului de viață

Pe lângă tratamentul medicamentos și terapie, trebuie să faci și tu, de una singura, câteva schimbări. Schimbări simple, dar care au însă efecte mari.

Poți încerca să adopți un stil de viață sănătos, lucru care te va face să ai mai multă energie și îți va da și o stare mai bună. De altfel, este recomandat să nu te izolezi, și să încerci să comunici cu cât mai multe persoane, prietenii și familia te pot ajuta să ieși din starea apăsătoare în care te aflii.

Fă-ți timp pentru tine, acordă-ți îngrijirea de care ai nevoie și nu te neglija, în plus, setează-ți obiective clare, și nu renunță la atingerea acestora.

Prevenirea depresiei postnatale


Depresia postnatală nu își anunță momentul în care va veni, te poți alege cu ea sau nu după naștere. Însă o poți preveni încă din primele zile de după naștere.

Dacă observi că începi să te confrunți cu stări tipice perioadei “baby blues” ia încă de pe atunci atitudine.

Cere sprijinul celor din jurul tău, în special familiei, și încearcă să îți recapeți ritmul normal, cel de dinainte de sarcină. Bucură-te de bebelușul tău și încearcă tot felul de activități care să îți provoace plăcere.

Concluzie


Depresia postpartum este o afecțiune foarte serioasă. Dacă tinzi să crezi că începi să te confrunți cu ea, sau observi asta la cineva apropiat ție, care tocmai ce a născut, ia atitudine imediat!

Dacă tu ești cea căreia depresia postnatală îi dă târcoale, nu te lăsa doborâtă de tristețe. Ieși din zona de confort și vorbește despre cum te simți.

În cazul în care observi că o femeie apropiată ție, care tocmai ce a născut începe să aibă astfel de stări, vino în sprijinul ei.

Nu o lăsa să fie acaparată de tristețe, deoarece, mai apoi, îi va fi foarte greu să se vindece. Scoate-o din casă, împreună cu bebelușul său, viziteaz-o și fă tot ce-ți stă în putință pentru a o menține pe linia de plutire. Fără însă să devii agasant/ă.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *