Insomnia se caracterizează prin dificultatea de a dormi, cât și prin treziri frecvente sau matinale. Reprizele de somn întrerupt sunt, de asemenea, o caracteristică a insomniei. Dacă o persoană se confruntă cu astfel de simptome mai mult de 3 zile consecutiv este necesar un examen medical.
Ce medic tratează insomnia?
Contents
Atunci când episoadele de insomnie sunt repetate este recomandat un jurnal al somnului. Aici se vor nota zilnic orele de culcare și cele de trezire. Dacă insomnia continuă este necesară o vizită la cabinetul medical.
Medic primar
Prima recomandare este aceea de a programa o consultație la medicul de familie. Acesta va adresa o serie de întrebări despre obiceiurile zilnice, istoricul medical și alimentație. În funcție de gravitatea simptomelor, va recomanda vizita la specialist.
Psiholog sau psihiatru
Atunci când insomnia persistă este recomandată o vizită la psiholog. Acesta va determina cauza insomniei și va oferi tratament adecvat. În cazul în care se constată că această afecțiune este una severă medicul psihiatru poate recomanda tratament medicamentos.
Neurolog
Mecanismele de producere și menținere a somnului sunt neurologice. De aceea 80% din cauzele insomniei pot fi de această natură. Un consult de specialitate poate oferi răspunsuri valoroase despre patologia somnului.
Specialist în medicina somnului
Privarea de somn are un impact negativ asupra vieții sociale și profesionale. Medicul somnolog poate efectua investigații somnologice, cum ar fi poligrafia și polisomnografia pentru a identifica exact cauzele insomniei.
Alternativa
Prima recomandare pentru cei ce suferă de insomnie este relaxarea mentală și fizică. Tratamentul insomniei este complex și poate include anxiolitice și antidepresive, chiar hipnotice.
Medicamentele anxiolitice sunt substanțe care reduc anxietatea cauzată de insomnie. Acestea sunt prescrise pe termen scurt pentru a încuraja un stil de viață sănătos.
Insomnia poate avea ca efect secundar depresia. Antidepresivele pot fi o variantă de tratament pentru această afecțiune clinică.
Substanțele hipnotice se recomandă în cazuri severe de insomnie sau acolo unde terapia cognitiv-comportamentală nu a funcționat.
Aici găsești tratamentul pentru insomnie:
Concluzie
Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn și afectează, aproximativ 30% din adulți de-a lungul vieții.
Principalele aspecte ce caracterizează insomnia sunt dificultatea repetată în inițierea și menținerea somnului și tulburările calității acestuia.
Insomnia devine cronică atunci când durează mai mult de o lună și poate fi asociată cu patologii medicale sau psihice.
Atunci când o persoană suferă de insomnie are timp de reacție scăzut și se confruntă cu diminuarea performanțelor sociale și profesionale. În baza unui examen clinic, un medic specialist poate oferi un tratament adecvat acestei afecțiuni.