Insomnia este considerată boala omului modern. Este cauzată de stres, tehnologie, relații sociale și probleme de toate felurile. Capacitatea de adaptare la schimbările tot mai rapide bulversează și poate fi cauza unor tulburări, așa cum este insomnia. Atunci când nu este tratată, insomnia poate determina apariția unor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea sau afecțiunile cardiovasculare.
Cele mai comune afectiuni care cauzeaza insomnie
Contents
Stresul este o principală cauză a insomniei. Zilele la rând în care somnul nu este suficient, atât calitativ cât și cantitativ, devin un factor de stres. Se creează un cerc vicios. Dar care sunt cele mai răspândite cauze ale insomniei?
Stres și depresie
Situațiile stresante de zi cu zi, cum ar fi jobul sau relațiile cu familia pot cauza insomnii. Apariția insomniei poate fi un simptom al bolilor mentale, cum ar fi depresia, anxietatea sau stresul post-traumatic. Aceste afecțiuni determină tulburări ale somnului.
Boala fizică și durerea
Insuficiența cardiacă, astmul, maladia Alzheimer, boala Parkinson sau prostata mărită pot cauza insomniei. Durerea cronică, sindromul picioarelor neliniștite sau somnambulismul împiedică un somn odihnitor. Aceste afecțiuni întârzie apariția somnului, cauzează treziri frecvente și astfel insomnia devine o problemă reală.
Anumite medicamente
Administrarea anumitor medicamente poate cauza insomnie. Medicamentele utilizate în tratarea ADHD, a tensiunii arteriale sau a epilepsiei pot fi cauze ale tulburărilor de somn. Steroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot avea astfel de efecte. Antidepresivele pot avea același efect.
Probleme neurologice
Dacă insomnia apare a simptom al unei boli neurologice este necesară tratarea cauzei inițiale. Durerile cauzate de boli neuronale pot împiedica instalarea unui somn odihnitor. Durerile de cap sau ale coloanei vertebrale pot avea cauze neurologice și pot cauza insomnii.
Tulburări specifice de somn
Apneea de somn este reprezentată de respirația intermitentă în timpul somnului din cauza obstrucției căilor respiratorii. Teroarea nocturnă sau somnambulismul și miocloniile nocturne, mișcări neobișnuite în timpul somnului, sunt cauze frecvente în insomnie.
Alte cauze
Tulburările de somn pot avea cauze ce nu țin de sfera clinică. Stilul de viață cotidian poate afecta somnul pe timpul nopții. Un stil de viață sănătos este benefic în tratarea insomniei.
Un program de somn neregulat
Modificările tiparelor de somn pot cauza insomnie. Schimbarea ritmului circadian cauzate de călătoriile în zone cu fusuri orare diferite, duce la insomnie. Programul de serviciu în ture, alternarea programului de zi cu cel de noapte, poate da peste cap somnul.
Cofeină și alcool
La anumite persoane insomnia poate fi cauzată de consumul de cafea, de alcool și de nicotină. Înainte de culcare trebuie evitat consumul. Cafeaua are un efect benefic dacă este consumată în intervalul 12:30-14:30. Consumul după această oră poate cauza insomnie.
Probleme de respirație
Probleme de respirație pot fi cauza tulburărilor de somn. Apneea în somn, hipoventilația și hipopneea sunt afecțiuni care împiedică o respirație adecvată. Aceste probleme de sănătate sunt caracterizate de treziri frecvente datorate respirației improprii.
Concluzie
Insomnia poate fi cauzată de apariția unor afecțiuni medicale. Este necesar ca aceastea să fie identificate ș tratate, deoarece privarea de somn pentru perioade lungi de timp afectează viața socială și profesională a fiecăruia. Un stil de viață sănătos poate fi de ajutor, atât în tratarea insomniei cât și a altor boli.