Este normal și omenesc ca din când în când să avem îngrijorări, temeri și alte emoții de acest fel, deoarece suntem oameni, și suntem ființe emoționale.
Emoțiile devin însă problematice atunci când încep să ne împiedice să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi.
Dacă emoțiile ajung să ne copleșească și să ne îngreuneze viața, înseamnă că avem o problemă, și deseori este vorba despre anxietatea generalizată, afecțiunea despre care vom vorbi pe parcursul acestui articol.
Ce este anxietatea generalizată ?
Contents
Anxietatea generalizată este descrisă ca fiind o afecțiune de ordin psihologic. Atunci când o persoană suferă de aceasta, ea se confruntă cu un volum inexplicabil de mare de emoții care sunt copleșitoare.
Aceste emoții incontrolabile sunt de cele mai multe ori cu privire la viața cotidiană.
Este o afecțiune care apare destul de devreme, de obicei în adolescență, și care, pune bețe în roate persoanelor într-o varietate largă de acțiuni, de la cele mai simple, până la cele mai complicate.
Simptome
Având în vedere faptul că anxietatea generalizată reprezintă o afecțiune de ordin psihic, simptomele sunt diverse. Acestea pot fi atât de ordin psihic și emoțional, cât și de ordin fizic.
De asemenea, ele diferă de la persoană la persoană, putând de asemenea să se manifeste diferit în funcție de caz.
Iată care sunt însă cele mai des întâlnite simptome ale anxietății generalizate:
- Incapacitatea de a controla avalanșa de emoții cu care pacientul se confruntă. Odată acaparată de emoții, persoanei în cauză îi va fi foarte greu să iasă din starea respectivă. Astfel, nu se va mai putea concentra la nimic altceva, doar la emoțiile intense care-i străbat întreg corpul.
- Anxietatea generalizată face ca persoanele să se afle în mod constant într-o stare de agitație, încordare și uneori chiar și nerăbdare.
- Apar probleme cu somnul, și oboseala constantă aferente acestora. Datorită agitației resimțite permanent, creierul este pus continuu la treabă, astfel, este mereu obosit, fapt ce se poate observa cu ochiul liber de către cei din jur.
- Apar simptome fizice precum: amețeală, greață, tremurat, transpirație excesivă, senzație de nod în gât și de uscăciune a gurii, dificultăți în exprimarea coerentă, dureri musculare, abdominale și în piept, palpitații și alte astfel de simptome.
- Activitatea cognitivă este influențată considerabil. Apar dificultăți majore de concentrare, de reținere a anumitor lucruri etc.
Care sunt cauzele și factorii de risc
Anxietatea în sine nu are o cauză clar stabilită. Apariția acesteia este influențată în cea mai mare parte de trecutul emoțional al persoanei. În anumite cazuri, anxietatea apare pe fond genetic.
Dacă ai avut în familie una sau mai multe persoane care s-au confruntat de-a lungul timpului cu anxietatea, este foarte probabil ca și tu să ajungi în acel punct.
De asemenea, cauzele pentru care anxietatea generalizată apare pot fi și externe, precum: conflicte familiale, abuzuri de orice fel, evenimente negative din copilărie, evenimente negative actuale, supunerea la violență, traume etc.
Cum este diagnosticată tulburarea de anxietate generalizată ?
Medicii specialiști pun diagnosticul de tulburare de anxietate generalizată doar atunci când stresul și emoțiile puternic resimțite devin atât de intense încât afectează profund activitățile normale, de zi cu zi, activitatea de la locul de muncă sau de la școală, viața socială și întreaga calitate a vieții.
În mod obișnuit, atunci când o persoană se alege cu anxietatea generalizată, aceasta vine însoțită și de alte tipuri de probleme psihologice, precum depresia, atacuri de panică, alte tulburări de anxietate și de comportament, diferite dependențe etc.
Tratament
Există multiple forme și planuri de tratament pe care un pacient cu anxietate le poate adopta.
Însă nu este de ajuns, aceste tratamente trebuie însoțite și de schimbarea stilului de viață și a atitudinii asupra întregii probleme.
Pacienții trebuie să renunțe la vicii, să își stabilească un program optim de somn, pe care să îl respecte pe cât cu putință, să fac din când în când mișcare și să respecte în totalitate planul de tratament care le-a fost recomandat.
Iată două dintre cele mai indicate forme de tratament, care merg excelent mai ales atunci când sunt combinate:
-
Terapie cognitiv-comportamentală
Aceasta, însoțită de un tratament medicamentos sau naturist, s-a dovedit că are rezultate extraordinare.
Terapia, atunci când este făcută de un profesionist, elimină anxietatea în profunzime, acționând de la rădăcina acesteia, aflată în subconștient.
-
Medicamente
În ceea ce privește tratamentul medicamentos, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
Mai ales că medicamentele propriu-zise pot fi achiziționate și administrate doar în baza unei rețete de la medic.
Iar unele dintre ele, având în vedere că deseori sunt prescrise antidepresivele, au efecte periculoase, punând în pericol deseori viața pacienților.
Mult mai recomandate sunt medicamentele naturiste, pe bază de plante, deoarece acestea, atunci când sunt 100% naturale, nu au nici un efect negativ asupra organismului.
Concluzie
Anxietatea generalizată nu este în nici un caz o afecțiune care trece de la sine, ci din contră, dacă nu i se oferă tratamentu potrivit, aceasta devine din ce în ce mai gravă.
Astfel, este recomandat să se ia atitudine încă de la primele semnale pe care organismul le dă, pentru a se evita situațiile grave, din care este foarte greu să se revină înapoi la linia de plutire.