Stresul este un factor care a pus stăpănire pe populația din întreagă lume și, deși este comun, puține persoane cunosc metode eficiente prin care să îl gestioneze în favoarea lor și pe care să îl elimine atunci cănd generează gănduri neplăcute, sufocante.
Din fericire, există o mulțime de betablocante naturale, care contribuie eficient la ameliorarea episoadelor dure de anxietate.
Exista si sub formă de pastile, care sunt folosite cu precadere de persoanele supuse la un nivel ridicat de stres, cum sunt muzicienii, de exemplu.
Betablocante naturale
Contents
Astfel, pentru a evita efectele secundare de acest fel, care pot afecta productivitatea și nivelul de randament în cadrul activităților de zi cu zi, pacienții își pot îndrepta atenția către betablocantele naturale, cele care pot fi găsite în diverse alimente sănătoase.
Dacă sunt consumate regulat, gradul de reușită a betablocantelor crește semnificativ.
1. Ulei de CBD
Rolul principal al betablocantelor este de a încetini bătăile inimii și de a bloca activitatea hormonilor, de exemplu a celor care generează sentimentul de adrenalină.
Studiile arată că uleiul de CBD se dovedește a fi cel mai bun betablocant, datorită beneficiilor oferite la nivelul tensiunii arteriale și a activității cardiovasculare. Astfel, cei care vor să găsească betablocante din plante eficiente, pot lua în considerare cu încredere uleiul de CBD.(2)
Acesta are un compus organic, cannabidiolul, care se regăsește în plantă de cannabis sau, cum mai este denumită, cănepă. Efectele sale asupra stărilor de depresie și de anxietate sunt de-a dreptul miraculoase.
2. Suplimentul GABA
GABA, cunoscut si ca acidul gamma-aminobutiric, are rolul de a media inhibitorii centrali, fiind cunoscut pentru efectul sau de calmare la nivelul corpului.(3)
Persoanele care au deficiență de GABA riscă să manifeste episoade severe de anxietate și depresie, care le pot afecta viață de zi cu zi.
Au fost realizate o multime de studii cu privire la suplimentele GABA și s-a descoperit că au capacitatea de a obține un efect pozitiv asupra stresului și anxietății resimțite în corp.(4)
3. Magneziu
Magneziul poate fi administrat si sub forma de supliment alimentar, avand capacitatea de a proteja si de a regla sistemul nervos, astfel încât să funcționeze în parametri optimi.(5)
Vestea buna este ca au fost efectuate studii și în privința nivelului de reușită a magneziului în ceea ce privește ameliorarea stresului și a anxietății.(6)
S-a descoperit că este eficient si ca, daca este consumat regulat, poate sa imbunatațeasca semnificativ starea de bine.(7)
4. Exerciții de respirat
Din fericire, cei care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește anxietatea sau tensiunea arterială, pot apela și la exercițiile de respirat, care se dovedesc a fi de un real ajutor.
Printre acestea se numără și:
- Respirație diafragmatică – Există studii care confirmă gradul de eficientă a respirației diafragmatice. Grupul experimental a cunoscut îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește reducerea nivelului de anxietate din corp după doar opt săptămăni în care s-a practicat activ acest exercițiu.(8)
- Respirația profundă – Cercetătorii au descoperit că respirația profundă are capacitatea de a ameliora tensiunea arterială. Studiul a fost realizat pe 21.563 de subiecți japonezi, care au cunoscut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale și a frecvenței pulsului.(9)
- Respirația abdominală lentă – Se dovedește a fi eficientă în reducerea nivelului de stres resimțit în corp, conform studiilor realizate. Intr-un studiu realizat pentru o periaoda de trei luni, subiecții au descoperit o îmbunătățire semnificativă a activității cardiovasculare și a capacității de gestionare a stresului.(10)
Riscurile utilizarii betablocantelor și efectele secundare
Persoanele care aleg să folosească betablocante sub formă de medicamente, trebuie să cunoască atăt beneficiile lor, cât și riscurile la care se supun.
Fiind puternic concentrate, pacientii care au folosit betablocante regulat au observat o serie de efecte secundare neplăcute.(1) Printre acestea se numară si:
- Bradicardie (un ritm cardiac mult prea lent decăt este normal)
- Senzații severe de oboseală
- Greață, însoțită uneori și de vărsături
- Senzații de amețeală
- Slăbiciune
- Gură uscată
- Disconfort la nivel abdominal
Renunțarea la betablocante
Pacienții au posibilitatea de a renunta la betablocantele care oferă efecte secundare neplăcute la nivelul organismului și de a le înlocui cu pastilele de CBD, realizate din același compus eficient ca uleiul de CBD.
Astfel de pastile au efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative, durerii resimțite la nivelul corpului, stresului, anxietății, depresiei, inimii, diabetului de tipul 1, tenului.
Înainte de a folosi pastilele de CBD, se recomandă fiecărui pacient să citească atent prospectul, mai ales în ceea ce privește doză zilnică recomandată, astfel încăt să nu manifeste niciun efect nedorit.
Concluzie
Având în vedere toate informațiile menționate anterior în articol, pacienții care își doresc să-și îmbunătățească semnificativ viață și să învingă cu succes tulburările mentale de orice fel, își pot îndrepta atenția către uleiul de CBD.
S-a dovedit a fi o varianta eficientă în combaterea problemelor legate de stres, anxietate și depresie, ameliorând starea generală resimțită în corp.
Sursa:
1. Tucker WD, Sankar P, Theetha Kariyanna P. Selective Beta-1-Blockers. [Updated 2022 Feb 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499982/
2. Jadoon, Khalid A et al. “A single dose of cannabidiol reduces blood pressure in healthy volunteers in a randomized crossover study.” JCI insight vol. 2,12 e93760. 15 Jun. 2017, doi:10.1172/jci.insight.93760
3. Lydiard RB. The role of GABA in anxiety disorders. J Clin Psychiatry. 2003;64 Suppl 3:21-7. PMID: 12662130.
4. Abdou AM, Higashiguchi S, Horie K, Kim M, Hatta H, Yokogoshi H. Relaxation and immunity enhancement effects of gamma-aminobutyric acid (GABA) administration in humans. Biofactors. 2006;26(3):201-8. doi: 10.1002/biof.5520260305. PMID: 16971751.
5. Kirkland, Anna E et al. “The Role of Magnesium in Neurological Disorders.” Nutrients vol. 10,6 730. 6 Jun. 2018, doi:10.3390/nu10060730
6. Department of Pharmacology and Toxicology, Institute of Pharmacy, and Centre for Molecular Biosciences Innsbruck (CMBI), University of Innsbruck, Peter-Mayr-Strasse 1, A-6020 Innsbruck, Austria
7. Boyle, N.B.; Lawton, C.; Dye, L. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review. Nutrients 2017, 9, 429. https://doi.org/10.3390/nu9050429
8. Marissa A. Evans, Brant P. Hasler, CBT-I for patients with phase disorders or insomnia with circadian misalignment, Adapting Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia, 10.1016/B978-0-12-822872-2.00004-9, (63-95), (2022). Crossref
9. Mori H, Yamamoto H, Kuwashima M, Saito S, Ukai H, Hirao K, Yamauchi M, Umemura S. How does deep breathing affect office blood pressure and pulse rate? Hypertens Res. 2005 Jun;28(6):499-504. doi: 10.1291/hypres.28.499. PMID: 16231755.
10. Chen S, Sun P, Wang S, Lin G, Wang T. Effects of heart rate variability biofeedback on cardiovascular responses and autonomic sympathovagal modulation following stressor tasks in prehypertensives. J Hum Hypertens. 2016 Feb;30(2):105-11. doi: 10.1038/jhh.2015.27. Epub 2015 Apr 30. PMID: 25924910.