Inhibitori de monoaminoxidază: ce sunt și la ce ajută

În topul celor mai frecvente afecțiuni de ordin psihic cu care oamenii se confruntă, depresia capătă din ce în ce mai mult teren.

Acest lucru a determinat specialiștii să dezvolte o multitudine de antidepresive, printre acestea se numără și antidepresivele inhibitori de monoaminoxidază.

Acesta are mai multe roluri în tratarea diferitelor afecțiuni pe care oamenii le pot contacta. Însă despre acestea vom discuta în rândurile ce urmează.

Citește textul până la capăt și află ce sunt antidepresivele inhibitori de monoaminoxidază, la ce ajută, ce efecte secundare au, și o mulțime de alte lucruri folositoare!

Ce sunt antidepresivele inhibitori de monoaminoxidază ?


O clasă a antidepresivelor generale, antidepresivele inhibitori de monoaminoxidază acționează în tratarea a mai multor afecțiuni ce se regăsesc la nivelul organismului, în general, de ordin psihic.

Acest tip de antidepresiv are un nume destul de lung, și cu siguranță te întrebi ce semnifică.

Ei bine, inhibitorii monoaminoxidazei (I.M.A.O), reprezintă, în cele mai multe cazuri, substanțele următoare: iproniazid, nialamida și toloxaton.

Acest tip de antidepresive acționează la nivelul substanțelor din creier, împiedicând degradarea catecolaminelor creierului și ale sistemului empatic (adrenalina, noradrenalina, serotonina, feniletilamina).

Acționând în acest mod, antidepresivele de monoaminoxidază se dovedesc a fi de folos din numeroase puncte de vedere.

La ce afectiuni ajută ?


Antidepresivele I.M.A.O acționează, în principiu, în ceea ce privește mai multe afecțiuni de ordin psihic. A fost destinat, în primul rând, tratării depresiei, în special a celei severe.

Pe lângă depresie, acesta mai este folosit și în tratarea parkinsonului, în ținerea sub control a avansării acestuia.

Ajută și la vindecarea anxietatii, a tulburării de tip obsesiv-compulsive și a diverselor tipuri de tulburări.

Medicii psihiatrii recomandă acest tip de antidepresive în cazul pacienților care s-au dovedit a fi imuni la antidepresivele triciclice și/sau cele tetraciclice.

Lista de antidepresive inhibitori de monoaminoxidază

Există mai multe medicamente care fac parte din clasa antidepresivelor inhibitori de monoaminoxidază. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:

  • Moclobemidă
  • Toloxatonă
  • Iproniazid
  • Amfetamina
  • Metanfetamina

Efecte secundare


Antidepresivele M.O.A.I au fost dezvoltate în urmă cu ceva timp, fapt ce le face nu tocmai actuale, și în trend cu noile descoperiri și tehnologii.

Din această cauză, au și numeroase efecte secundare nedorite. Cele mai des întâlnite dintre acestea fiind: greață, amețeli, somnolență, probleme cu somnul, stări de neliniște, dar și tulburări de temperament, și în unele cazuri, cand are loc un supradozaj, acestea se dovedesc a fi mortale.

De asemenea, printre efectele secundare negative se mai numără și: hipotensiunea ortostatică (amețeli la ridicare și chiar și atunci când pacientul stă în poziție verticală), crize hipertensive, tulburări neurologice (convulsii, polinevrită, hiperreflexivitate), forme grave de hepatită etc.

Contraindicații


Acest tip de antidepresiv este indicat atât în tratarea diferitelor tipuri de depresii, dar și în ceea ce privește sindromul parkinson.

În cazul în care apare delirul, starea maniacală, persoana în cauză a avut antecedente cerebrale, are probleme de ordin hepatic grave sau a fost supus/va fi supus unei anestezii generale, tratamentul cu inhibitori de monoaminoxidază nu mai poate fi urmat.

De asemenea, atunci când se administrează acest tip de tratament, pacientul trebuie foarte atent monitorizat și supravegheat, deoarece inhibitorii de monoaminoxidază pot declanșa diferite reacții negative în organism atunci când se consumă diferite alimente.

Când o persoană se află sub un astfel de tratament, trebuie să evite consumul de alcool, dar și alimentele ce conțin amine biogene, precum: brânzeturile fermentate, ficatul de pasăre, vinul roșu, ficatul de pasăre etc.

Acestea sunt interzise deoarece apare un risc foarte ridicat de hipertensiune.

Concluzii


Tratamentul cu antidepresive inhibitori de monoaminoxidază nu este unul deloc simplu, fapt pentru care mulți medici evită să recomande un astfel de tratament.

Dacă tu alegi însă să optezi pentru acesta, trebuie să o faci doar în urma unui consult amănunțit, și a unei prescripții din partea unui medic specialist.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *