Totul despre depresia cronică

Se situează între depresia sezonieră sau cea incipientă, și depresia severă, fiind la mijloc, între cele două.

Este însă la fel de supărătoare, și trebuie să-i acordăm aceeași atenție. Însă vom afla mai multe despre depresia cronică pe parcursul acestui articol.

Te invităm să îl citești până la final, cu siguranță vei găsi o modalitate prin care să te vindeci de această afecțiune!

Ce este depresia cronică ?


Depresia cronică are mai multe denumiri. Mai este denumită și depresia ușoară sau distemie.

Este mult mai ușoară decât depresia majoră, însă se întinde pe o perioadă lungă de timp, uneori chiar și câțiva ani buni.

În plus, în timpul depresiei cronice pot apărea și episoade de depresie majoră, în care simptomele se accentuează, mai este numită și depresie dublă.

Dacă însă ești atent la cum îți reacționează corpul, analizezi situațiile și tratamentele, alături de medicul tău (față de care trebuie să fii foarte deschis și sincer), vei scapa de depresia cronică mai repede decât crezi. Secretul este să colaborezi și să nu-ți pierzi speranța.

Care sunt simptomele tulburării depresiei cronice ?


Depresia cronică nu este foarte greu de depistat, însă cele mai multe persoane nu se gândesc că ar putea suferi de aceasta.

Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale depresiei majore, însă nu sunt la fel de intense și nici la fel de numeroase.

Mai jos poți vedea care sunt simptomele pe care, dacă o persoană le are, suferă mai mult ca sigur de depresie cronică:

  • Tristețea și starea de apatie este prezentă mai tot timpul. Faptul ca persoana în cauza suferă de depresie este foarte vizibil.
  • Devine neinteresat/ă de diferitele activități de societate, care în trecut îi făceau plăcere, hobby-uri etc.
  • Tulburări ale somnului. Fie are parte de insomnii, fie de somn în exces. Aceste lucruri se întâmplă zilnic. De asemenea, apare și oboseala și lipsa continuă de energie.
  • Apar tulburări de apetit. La fel ca și în cazul somnului, pacientul poate cădea în două extreme. Fie poate scădea în greutate într-un timp scurt, fie ia în greutate brusc.
  • Are deseori gânduri negative, stări de anxietate și agitație, și mai ales gânduri prin care se desconsideră. Se simte lipsit de valoare și are sentimente de vinovăție pentru starea în care se află. Îi este greu să ia decizii și nu se poate concentra asupra lucrurilor simple.
  • Ajunge la gânduri sinucigașe, și are chiar tentative de a se sinucide sau de a-și face rău.

Cauze


Depresia cronică nu are o cauză clar stabilită pentru care apare. Cercetătorii susțin ca ar putea fi din cauze genetice, și mai ales, poate fi declanșată de factori de mediu, exteriori.

Factori preccum traiul într-un mediu nefavorabil, influența negativă venită din jur, un anturaj prost, nașterea/creșterea unui copil, diferite schimbări hormonale, evenimente tragice etc.

Cum se tratează tulburarea depresivă cronică ?


Un lucru destul de descurajator legat de depresia cronică este acela că, acest tip de depresie nu se poate ameliora într-o perioada de timp stabilă, ci poate fluctua, iar uneori, în ciuda tratamentului administrat, depresia continuă să opună rezistență.

Aceste lucruri o fac să se numească depresie cronică.

Din cauza acestui fapt, trebuie să descoperim care sunt factorii care fac depresia să fie rezistentă la tratament și să acționăm împotriva acestora.

Iată ce tipuri de tratamente poți încerca:

1. Medicamente

Cuprind o largă varietate de antidepresive, cu diferite grade de intensitate. Iată care s-au dovedit a fi cele mai bune:

  • ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei)

Acționează la nivelul creierului și oferă un “boost” producției de serotonină, crescând-o. Vezi lista noastră de antidepresive ISRS.

  • SNRI (inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei)

Funcționează aproape la fel ca și ISRS, singura diferență o face faptul că, pe lângă creșterea producției de serotonină, SNRI crește și producția de norepinefrină.

  • IMAO (inhibitori de monoaminoxidază)

Antidepresivele IMAO ,acționează împiedicând degradarea anumitor funcții ale creierului și ale sistemului simpatic (adrenalina, noradrenalina, serotonina, feniletilamina).

  • TCA (antidepresive triciclice)

Există mai multe tipuri de antidepresive triciclice. Acestea au un ușor efect de sedare slabă sau absență.

2. Psihoterapie

Ajută foarte mult la regăsirea de sine. Oprește abundența gândurilor negative și a celor de desconsiderare.

Singurul lucru pe care trebuie să îl faci ca să te bucuri din plin de toate beneficiile pe care psihoterapia ți le aduce.

Trebuie să te duci însă frecvent la ședințele de psihoterapie, pentru că rezultatele satisfăcătoare se câștigă în timp.

3. Schimbări ale stilului de viață

La vindecarea depresiei ajută și un stil de viață sănătos. Stil de viață care să constea în: somn odihnitor și un program constant, o alimentație corespunzătoare, diversificată, care să conțină toate vitaminele și proteinele de care organismul are nevoie pentru o funcționare optimă a organismului; sport și o doză de dezvoltare personală.

Concluzie


Cu toate că depresia cronică este destul de dificil de tratat, asta nu înseamnă că este și imposibil. Și mai ales, aceasta nu trece de la sine, așadar, ia atitudine încă de la primele semne ale depresiei.

Aplică sfaturile pe care ți le-am dat, urmează un tratament potrivit, mergi la terapie și încearca să comunici cât mai mult cu cei din jur. Aceste lucruri te vor vindeca garantată de depresie.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *