Totul despre gandurile intruzive

Ți se întâmplă ca din când în când, fără vreun motiv anume, să-ți vină în minte gânduri ciudate, triste și chiar inconfortabile, supărătoare? T

e îngrijorează aceste gânduri, însă nu le poți opri și nici gestiona?

Ei bine, află că acestea se numesc gânduri intruzive. Pe parcursul acestui articol vom vorbi pe larg despre ele. Așadar, parcurge-l în întregime și află tot ce trebuie să știi despre ele.

Ce sunt gândurile intruzive ?


Gândurile intruzive sunt acele gânduri tulburătoare, pe care nu ne dorim să le avem, însă ne tot apar în minte.

Devin supărătoare și ne dau o stare anxioasă. Ele apar în mintea noastră la fel ca și celelalte gânduri, diferența o face importanța pe care le-o acordăm.

Cele mai multe gânduri intruzive au efecte negative asupra noastră, creându-ne teamă, rușine, tristețe etc.

Acestea se pot manifesta prin diferite imagini în care suntem puși în situații nepotrivite, dar și prin amintiri din trecut, gânduri negative și durere, toate acestea fiind bazate pe frica pe care anumite acțiuni ( pe care nu le-ai face niciodată in realitate ți-o provoacă.

În foarte multe dintre cazuri, gândurile intruzive au și efecte exterioare, fizice. Ele pot declanșa anxietate puternică, atacuri de panică, rușine, vinovăție etc.

Atunci când apar gândurile intruzive, corpul se manifestă ca și cum gândurile ar reprezenta de fapt realitatea.

În plus, atunci când încerci să te oprești din a te gândi la lucru care ți-a apărut în minte, faci de fapt să fie mai rău. Acordându-i atenție și încercând să opui rezistență, nu faci decât ca gândul să devină și mai puternic.

Tipuri de gânduri intruzive


1. Gânduri de a te răni pe tine sau pe altcineva

Cu toate că nu există nici o intenție în spatele acestora, unele gânduri pot fi destul de violente. Îți apar în minte imagini oribile, cu tine, sau cu alte persoane pe care le rănești, sau se ranesc.

Aceste gânduri pot fi și un semn al tulburarilor de anxietate, precum cea obsesiv-compulsivă.

Dacă însă, pe lângă acestea, ai și un comportament violent, deja nu mai este vorba despre gânduri intruzive, ci de probleme mai profunde, pentru tratarea cărora ai nevoie de ajutorul unui specialist.

2. Gânduri negative despre sine

Aceste gânduri îți pun cu adevărat bețe în roate, deoarece atunci când vei încerca să faci diferite lucruri, indiferent de cât sunt de mici sau neînsemnate, vei auzi în cap o voce care îți va spune că nu ești suficient de bun pentru asta.

Aceste gânduri fac ca stima de sine să fie una scăzută, scad motivația și ne impiedică să facem activități normale, de zi cu zi.

3. Gânduri sexuale intruzive

Da, este normal și firesc să ne gândim la sex. Însă gândurile sexuale intruzive nu fac parte din această categorie, și nu sunt deloc naturale.

Ele pot consta în diferite lucruri sexuale pe care nu ni le-am dori niciodată, orientări sexuale și alte lucruri de acest fel.

Uneori, când sunt duse la extrem, aceste gânduri îți pot provoca o anumită anxietate față de actele sexuale și există șansa de a începe să le eviți.

4. Gândurile intruzive datorate stresului posttraumatic

Acest tip de gânduri intruzive reflectă de cele mai multe ori episodul care a dus la stresul post-traumatic, care se repetă la nesfârșit în mintea victimei.

O fac pe aceasta să simtă că episodul traumatic prin care a trecut se întâmplă din nou.

Sunt gândurile intruzive normale ?


Este firesc ca pe întreg parcursul zilei să ne treacă prin cap tot felul de gânduri, atât negative, cât și pozitive.

Firesc nu este însă să dăm prea multă atenție gândurilor negative, și mai ales, nu este normal ca acestea să aibă un atât de puternic efect psihic și fizic asupra noastră.

Așadar, pentru a nu-ți fi afectată viața de zi cu zi, învață cum să gestionezi cu succes toate gândurile intruzive care-ți dau tarcoale.

Tratament pentru gânduri intruzive


Tratamentul pentru gândurile intruzive ar trebui să înceapă cu o consultație. Medicul se va uita la istoricul medical pentru a se asigura că nicio problemă fizică nu este cauza.

După analiză, medicul poate recomanda unul unor specialiști, cum ar fi un psiholog, un psihiatru sau un consilier.

Noi am am facut o listă de 6 tratamente eficiente pentru ganduri intruzive, care va pot ajuta.

Ce cauzează gândurile intruzive ?


Un stil de viață mult prea stresant, un episod traumatic prin care ai trecut, dar și multe altele, îți pot cauza gânduri intruzive.

Alte cauze ale acestor gânduri mai sunt și: nașterea/creșterea unui copil, un mediu de viață toxic, diferitele întâmplări la care ai luat parte, și toate lucrurile care, de-a lungul timpului și-au pus amprenta asupra ta, în special în mod emoțional.

Este important să știi că aceste gânduri care tot apar și dispar în mintea ta sunt doar niște gânduri,și, cu toate că unele sunt de-a dreptul șocante și te pot face să ai sentimente dureroase, cu care te-ai mai confruntat în trecut. Trebuie însă să conștientizezi faptul că ele nu definesc prezentul, și nici cine ești tu ca persoană.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *