Depresia majoră (sau tulburarea unipolară) este cea mai gravă formă de depresie, lucru ce reiese chiar și din numele acesteia.
Toate simptomele depresiei obișnuite sunt accentuate în această etapă. Și datorită acestor lucruri, are nevoie și de un tratament potrivit, care să fie administrat constant, bineînțeles.
Ce este depresia majoră ?
Contents
Dacă o persoană trece prin minim două episoade depresive, atunci i se poate pune diagnosticul de depresie majoră (sau severă).
În comparație cu depresia obișnuită, depresia majoră este mult mai rea. Nu doar că există sentimente de tristețe și apatie, dar acestea sunt duse la extrem. În acest caz, depresia este foarte vizibilă și ușor de recunoscut.
Care sunt simptomele tulburării depresive majore ?
Dacă și tu suferi de depresie, și crezi că ai ajuns la arămiul de depresie majoră, însă nu știi sigur dacă s-a întâmplat asta sau nu, sau dacă vrei să îți dai seama dacă o anumită persoană se confruntă cu depresia majoră, simptomele enumerate mai jos te vor ajuta să ajungi la o concluzie.
Iată care sunt criteriile după care să te ghidezi pentru a depista un caz de depresie majoră:
- Stare depresivă în cea mai mare parte a timpului. Această stare se poate manifesta chiar și în permanență. Este posibil ca setările de tristețe să te lovească brusc, exeriorizându-se prin episoade de plâns, irascibilitate, nervozitate sau violență.
- Persoana în cauză devine delăsătoare și renunță la majoritatea lucrurilor, chiar și la cele care o dată îi făceau plăcere. Persoana care suferă de depresie majoră va evita pe cât posibil să iasă din casă și să participe la diverse evenimente și întâlniri. Nu-și va mai da deloc silința în domenii precum studiul, învățarea, dezvoltarea personală, cunoașterea, călătoriile, relațiile interumane, viața sexuală etc. Poți observa chiar și faptul că persoana devine din ce în ce mai neglijentă, atât cu sine, deoarece nu se mai îngrijește corespunzător, cât și cu lucrurile și persoanele din jur.
- Probleme și tulburări ale somnului. Cel mai des se întâlnește somnul superficial, care, cu toate că a dormit câteva ore bune, îi dă senzația că nu a dormit suficient și se simte obosit/ă în permanentă. Apare, de asemenea, și lipsa de energie.
- Capacitățile cognitive scad la rândul lor considerabil. Îi vine greu să se concentreze asupra lucrurilor simple, ia decizii greu și are o memorie din ce în ce mai rea.
- Probleme cu greutate și de apetit. Persoanele suferinde fie vor crește în greutate și vor mânca din ce în ce mai mult, fie vor cădea în cealaltă extremă, vor mânca din ce în ce mai puțin, spre deloc, și vor scădea drastic în greutate. Cu toate că nu-și doresc acest lucru, în nici una dintre situații.
- Devin înceți și răspund cu întârziere la diferiți factori externi, la întrebări, și au reacții motorii intarziate.
- Au deseori sentimentul că sunt inutili, că viața lor nu contează și se autosabotează singuri. Nu mai au pic de speranță și se simt incapabili de orice. În plus, apar și sentimente de vinovăție nefondată, gânduri sinucigase și de a-și face rău.
P.S: Pentru ca o persoană să sufere de depresie majoră, trebuie să se regăsească în cel puțin 5 dintre simptomele menționate anterior.
Cauze ale depresiei majore
Cauzele depresiei majore nu sunt deloc puține.
Principala cauză a dezvoltării acesteia este depresia incipientă și cea normala, care nu au fost tratate la timpul lor, și au ajuns astfel să se agraveze.
Un mediu de viață toxic, un eveniment tragic și alte întâmplări de acest gen reprezintă alți factori care influențează dezvoltarea apariției depresiei majore.
În cazul femeilor, nașterea, creșterea copilului, sunt alți factori care duc la contactarea depresiei majore.
Cum se tratează tulburarea depresivă majoră ?
Având în vedere faptul că este cea mai gravă formă a depresiei, aceasta are nevoie de un tratament serios, care trebuie ținut cu strictețe. Există trei tipuri principale de tratamente pentru care poți opta. Iată care sunt acestea:
1. Medicamente Antidepresive
Când vine vorba de medicamente antidepresive, lista este una foarte lungă și variată. Iată unele dintre cele mai bune astfel de medicamente:
-
SSRIs (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei).
Fac parte din clasa antidepresivelor, fiind cel mai prescris tip al acestora.
Medicamentele SSRIs au proprietatea de a ameliora simptomele depresiei moderate până la severe, sunt relativ sigure și provoacă, în cea mai mare parte a cazurilor, mai puține efecte secundare decât alte tipuri de antidepresive.
-
Alte medicamente
Nu toate tipurile de antidepresive sunt potrivite pentru oricine. Așadar, trebuie să găsești antidepresivele potrivite pentru tine.
Pe lângă multitudinea de variante farmaceutice, există și antidepresive naturiste, care, de altfel, sunt și cele mai recomandate.
2. Psihoterapie
Este o variantă foarte bună de vindecare, care merge mâna-n mână cu tratamentul medicamentos sau cel naturist.
Pentru ca psihoterapia să își facă efectul în adevăratul sens al cuvântului, sesiunile de terapie trebuie să fie dese, și mai ales, să fie respectate toate sfaturile și indicațiile psihologului sau ale psihoterapeutului.
3. Schimbări ale stilului de viață
Alt lucru extrem de benefic pentru tratarea depresiei majore este schimbarea stilului de viață. Totul începe cu pași mici, însă, la fel ca și în multe alte cazuri, cel mai greu este primul pas.
Pentru a reuși să îți schimbi stilul de viață într-unul sănătos și productiv, ai nevoie uneori și de sprijinul celor din jurul tău, al familiei și al prietenilor, așadar, nu te sfii să îl ceri.
Începe cu chestiile de bază, odihna suficientă, mâncat corespunzător și menținerea tratamentelor. Lucrează la încrederea în tine și la relația cu cei din jur.
Toate acestea, adunate, te vor face să scapi ușor-ușor de depresie.
Concluzie
Depresia majoră poate fi la rândul său tratată. Cu toate că este o afecțiune dură, cu tratamentul potrivit, susținerea din partea celor dragi și dorința de a te face bine și de a scăpa de depresia care-ți pune atât de multe bețe în roate, vei reuși cu siguranță să te vindeci definitiv.