Analize pentru insomnie

Somnul este un fenomen fiziologic vital iar tulburările de somn au un impact negativ asupra stării de sănătate. Pentru a depista cauzele insomniei se recomandă efectuarea unor analize medicale care să ateste cauzele dificultății de a dormi. Analizele se pot face prin recolatarea de sânge dar și prin examinarea fizică.

Auto diagnosticare după simptome

Primul pas în tratarea tulburărilor de somn este autodiagnosticarea. Principalul simptom al insomniei este lipsa somnului. Insomnia apare de minimum 3 ori pe săptămână, timp de mai bine de o lună. Există o serie de simptome secundare printre care:

  • Dificultatea de a adormi
  • Treziri nocturne frecvente
  • Somn agitat
  • Somn neodihnitor
  • Stări de irascibilitate
  • Dificultăți de concentrare
  • Migrenă
  • Stare continuă de oboseală

Analize/teste pentru diagnosticare

Diagnosticarea insomniei se realizează prin intermediul a câteva elemente esențiale, cum ar fi istoricul detaliat al somnului, istoricul medical, jurnalul de somn și chestionare specifice.

Studiul somnului

Studiul somnului însumează o serie de teste realizate în timpul acestuia. Aceste teste măsoară date specifice și astfel se obține un diagnostic clar în ceea ce privește insomnia. Polisomnograma și electroencefalograma sunt studii care evaluează calitatea somnului.

Actigrafia

Actigrafia studiază simptomele subiective legate de perioada și durata somnului. Cu ajutorul acesteia se evaluează insomnia și tulburările de ritm circadian. Investigația constă în montarea actigrafului la nivelul mâinii și purtarea dispozitivului pentru o perioadă de 1- săptămâni.

Testul hematocritului și al hemoglobinei

Testul hematocritului și al hemoglobinei este o analiză de sânge care furnizează informații esențiale despre starea de sănătate. Rezultatul poate indica afecțiuni la nivel pulmonar, apnee de somn sau insuficiență cardiacă. Aceste afecțiuni pot declanșa insomnie.

Testarea gazelor din sângele arterial

Analiza de testare a gazelor din sângele arterial se recoltează dintr-o arteră superficială, de la nivelul mâinii. Astfel se evaluează situația respiratorie și cantitatea de oxigen pe care inima și plămânii o furnizează țesuturilor periferice. Aceasta poate constitui cauza insomniei.

Testul funcției tiroidiene

Această analiză oferă informații asupra hormonilor tiroidieni, T3 și T4. Glanda tiroidă are un impact major asupra reglării stării de spirit, a metabolismului și a energiei. O funcționare deficitară a glandei tiroide poate cauza tulburări ale somnului și chiar insomnii.

Electrooculograma

Electrooculograma este un examen al ochiului ce are rolul de a înregistra potențialul de repaus în absența stimulării. Funcționarea improprie a globului ocular poate fi una din principalele cauze pentru care o persoană se poate confrunta cu insomnie.

Concluzie

Analizele pentru insomnie pot oferi informații valoroase cu privire la cauzele acestei afecțiuni. Pentru a putea apela la un tratament eficient este recomandat să fie cunoscute cauzele tulburărilor de somn. Astfel tratamentul va fi îndreptat către cauzele insomniei și nu doar către efectele pe care aceasta le are.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *