Ce este sistemul endocanabinoid

Substanțele care se regăsesc în planta de canabis s-au dovedit de-a lungul timpului foarte folositoare pentru organismul nostru.

Unele dintre ele acționează comunicând cu anumiți receptori și celule din corpul nostru. Această comunicare are loc datorită sistemului endocanabinoid.

Extractul de canabis poate trata foarte multe afecțiuni, și în unele cazuri, îți poate chiar îmbunătății viața.

Ce este sistemul endocanabinoid ?


Procesul care se produce în organismul nostru atunci când ne este administrat ulei de canabis sau alte suplimente alimentare ce conțin extractul acestei plante a fost intens analizat și testat.

Astfel, specialiștii au descoperit că între canabinoizii plantei de Cannabis Sativa și unii receptori care se regăsesc pe suprafața celulară a organismului nostru are loc un întreg proces.

Acest proces formând un întreg sistem molecular, sistem ce se regăsește în organismul fiecăruia dintre noi. Acest sistem molecular poartă numele de SISTEM ENDOCANABINOID (SE).

Acest sistem are un impact major în desfășurarea a foarte multe funcții fiziologice protective, fiind formate dintr-un complex de componente ce lucrează împreună și aduc numeroase beneficii organismului.

Specialiștii susțin că sistemul endocanabinoid este unul dintre cele mai importante sisteme din organismul nostru.

Acesta este responsabil pentru homeostazie, practic, pentru păstrarea densității osoase, prevenirea diabetului și multe alte boli și afecțiuni.

Atunci când ai sistemul endocanabinoid dezechilibrat, îți pui în pericol toate celelalte sisteme ale corpului.

Cum produce și eliberează organismul endocanabinoizi ?


Sistemul Endocanabinoid este mereu în acțiune, acesta monitorizează cea mai mare parte a sistemelor interne ale corpului.

Iar atunci când unul sau mai multe dintre aceste sisteme contactează o problemă, eliberează endocanabinoizi și rezolvă problema.

Endocanabinoizii care sunt eliberați comunică mai apoi cu receptorii care sunt răspândiți prin corp, activând o serie de funcții ce tratează problema apărută inițial.

Funcții ale sistemului endocanabinoid


SE are multiple funcții care ne pot îmbunătății organismul.

Iată care sunt cele mai des întâlnite funcții pe care sistemul endocanabinoid le are:

  • Îmbunătățește memoria, dar și alte funcții ale creierului. Ajută și la revenirea după amnezie, având efect psihoemoțional. În plus, ajută și la regenerarea neuronală.
  • Reglează apetitul
  • Îți conferă energie și îmbunătățește motricitatea.
  • Răspuns la stres.
  • Crește rezistența sistemului imunitar.
  • Termoregulare.
  • Te face să ai un somn mai bun, ameliorează insomniile și îți oferă un somn profund și liniștitor.

Relația dintre THC și sistemul endocanabinoid


THC-ul este un canabinoid care are la rândul său numeroase efecte asupra organismului nostru, făcând parte din sistemul endocanabinoid.

THC-ul interacționează cu receptorii din sistemul endocanabinoid al corpului nostru. THC-ul acționează asupra creierului, fixându-se de receptorii acestuia și de cei ai sistemului nervos central, acesta realizează o reacție chimică în creier, care este clasificată ca fiind o drogare psihoactiva.

Tetrahidrocanabinolul poate avea și un efect relaxant și calmant, putând crea chiar și senzație de paranoia, somnolență, ochi roșii, amețeală, gură uscată, foame și deficiențe de memorie.

Însă aceste aspecte negative pe care THC-ul le creează pot fi combătute dacă este luat în același timp cu CBD-ul (un alt canabinoid care se regăsește în canabis).

De altfel, THC-ul aduce și efecte pozitive asupra organismului, efecte precum: relaxarea, bucuria, senzația de “high”, sedarea, ameliorarea durerii și energia.

Concluzie


Așadar, sistemul endocanabinoid reprezintă o componentă esențială în funcționarea optimă a organismului nostru.

Legătura dintre receptorii care sunt răspândiți peste tot prin organism și extractul din planta de canabis este unul uimitor.

Nu s-au descoperit însă toate beneficiile acestui proces, specialiștii continuă să facă cercetări, iar noile avantaje nu se sfiesc deloc să apară.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *