Ce să faci când nu poți să dormi

Insomnia este o afecțiune destul de serioasă care împiedică persoana să se odihnească și cauzează dificultăți majore în a dormi sau a avea un somn neîntrerupt. Pentru a combate insomnia, unele persoane apelează la a-și construi o mai bună igienă a somnului. În cele ce urmează vom prezenta câteva metode și tehnici care pot fi abordate atunci când apare insomnia.

Cele mai comune motive

Din cauza stresului cotidian, a preocupărilor și chiar dificultățile financiare, multe persoane suferă de tulburarea insomniei. Mai jos vom enumera care sunt cele mai comune motive pentru care oamenii nu pot adormi.

  • Este prea cald – Este ideal ca în camera în care se doarme să fie o temperatură optimă. O temperatură prea mare contribuie la dificultatea de a adormi și la un somn slab calitativ. Temperatura optimă pentru un somn calitativ este de 18-19 grade.
  • Lumina albastră din încăpere – Lumina albastră provine în general de la telefoanele mobile. Potrivit studiilor, expunerea la lumina albastră afectează producția de melatonină și decalează ritmul circadian, ceea ce duce la apariția tulburărilor de somn.
  • Nu te simți confortabil – Este necesar ca în dormitor să se creeze o atmosferă optimă pentru somn. Patul trebuie sa fie foarte confortabil și un rol esențial îl are și salteaua. Aceasta trebuie să fie una confortabilă, ideală nevoilor persoanei.
  • Stresul și anxietatea – Stresul și anxietatea sunt principalii factori care cauzează insomnie. Din cauza grijilor și a problemelor din timpul zilei, persoana nu poate adormi.
  • Coșmarurile – Un somn agitat poate fi însoțit de coșmaruri. Acest lucru determină persoana să se trezească des în timpul nopții și să nu mai poată adormi.
  • Schimbările majore din viață – Dacă trebuie luată o decizie foarte importantă și necesită reflectare, pot apărea dificultățile de a dormi sau adormi din cauza frământărilor.

Elemente cheie pentru relaxare

Pentru un somn odihnitor și inducerea stării de somnolență există câteva elemente cheie la care se poate apela înainte de culcare. Mai jos vom prezenta care sunt elementele cheie care determină starea de relaxare.

  • Crearea unui mediu liniștit – Este necesar să se creeze un mediu liniștitor în dormitor pentru a putea adormi. Acest lucru se poate obține prin ordinea din cameră, aerisirea acesteia și aprinderea unor lumânări pentru o lumină difuză și o atmosferă relaxantă.
  • Focusarea atenției – Este necesară concentrarea pe inducerea stării de somn și concentrarea atenției către acest obiectiv.
  • Atitudinea pasivă – Se poate aborda o atitudine pasivă la problemele din timpul zilei și la factorii care provoacă stres.
  • O poziție confortabilă – Poziția de somn este extrem de importantă. Cu o poziție corectă se poate obține starea de relaxare.
  • Mediu confortabil – Dacă există dezordine, prea multe lucruri depozitate sau multe elemente care creează neliniște, persoana nu poate adormi.  Este ideal să se creeze un mediu confortabil în dormitor.

Tehnici de relaxare care combat insomnia

Pentru a combate insomnia există mai multe tehnici prin care persoana se poate relaxa și îți poate induce starea de somn.

Respirație controlată

Practica unor tehnici de respirație pot reduce anxietatea și pot ajuta la obținerea unui somn mai bun și odihnitor.

De ce funcționează: exercițiile de respirație executate corect ajută la oxigenarea întregului organism pentru a ajuta la un somn odihnitor.

Cum se face: se practică exerciții de respirație timp de 5 până la 10 minute, de 3 sau 4 ori pe zi su înainte de culcare.

Meditație și mindfullness

Practicile de meditație și mindfullness ajută la obținerea unei stări de relaxare și contribuie la reducerea stărilor de insomnie.

De ce funcționează: aceste tehnici ajută la concentrarea atenției asupra prezentului și deconectarea de la problemele cu privire la trecut sau viitor.

Cum se face: Aceste tehnici se pot realiza prin deconectare și relaxare și prin alegerea unui focus calmant: rugăciune, amintire plăcută, un cuvânt pozitiv sau o expresie.

Relaxare musculară progresivă

Se realizează prin tensionarea și relaxarea sistematică a mușchilor.

De ce funcționează: reduce în mod eficient nivelul de stres și favorizează un somn mai bun.

Cum se face: este necesară o poziție confortabilă și contractarea progresivă a mușchilor. După acesta se realizează relaxarea progresivă a fiecărei părți a corpului.

Ce se întâmplă dacă nu poți să dormi

Consecințele unui somn neregulat sau insuficient pot crea diferite probleme de natură medicală. Astfel, persoana se expune unui risc crescut de boli precum: diabetul, pierderea memoriei, stări de iritabilitate sau hipertensiune.

Pentru a reduce stările de insomnie și a obține o stare de relaxare, se recomandă cele mai bune pastile de somn fără rețetă. Găsești aici toate detaliile:

Somnul este un element extrem de important în viața oricărei persoane. Corpul are nevoie de somn, la fel cum un autovehicul are nevoie de combustibil.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *