Cele mai bune pastile de somn cu rețetă

Este nevoie de pastile de somn atunci când sunt dificultăți semnificative cu odihna, iar persoana nu poate rezolva aceste probleme prin metodele clasice de tratament.

Rolul pastilelor de somn este de a ajuta la un somn mai bun și mai odihnitor, pentru a crește nivelul calității vieții.  În cele ce urmează vom prezenta care sunt cele mai bune pastile de somn recomandate de medici.

Doxepin

Ce este și cum funcționează Doxepin?

Doxepin este un medicament care conține doxepină și este destinat tratării cauzelor depresiei sau stărilor de anxietate. Acest medicament ajută pacientul să aibă o stare de liniște, acceptare și relaxare.

Efecte secundare

Ca orice medicament, Doxepin poate provoca și efecte secundare. Printre acestea se pot regăsi: uscăciunea mucoasei bucale, constipație, amețeli, vedere încețoșată, creșterea în greutate, vărsături, senzații de greață, confuzie. (1) https://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_12152_28.06.19.pdf

De încercat sau de evitat?

Doxepin ajută la un somn mai bun și la reducerea dificultăților de a dormi, dar poate accentua anumite tulburări mentale existente și poate conduce chiar la stări suicidale. (2) https://www.bmj.com/content/361/bmj.k1722

Temazepam

Ce este și cum funcționează Temazepam

Temazepam este un medicament din clasa benzodiazepinelor, recomandat de către medici în tratamentul insomniilor. Este utilizat în tratamentul de scurtă durată al tulburărilor de somn severe.

Efecte secundare

Temazepamul poate cauza probleme de respirație destul de serioase, sedare sau comă atunci când este combinat cu alte medicamente. De asemenea, în rândul efectelor secundare se numără: spasme musculare, furnicături, probleme de concentrare(3) https://www.nhs.uk/medicines/temazepam/side-effects-of-temazepam/.

De încercat sau de evitat?

Temazepamul poate provoca dependență fizică, mai ales atunci când este administrat zilnic. Oprirea bruscă a tratamentului poate agrava starea pacientului și poate provoca simptome de sevraj. (4) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a684003.html.

Eszopiclone

Ce este și cum funcționează Eszopiclone

Eszoiclona este un medicament sedativ-hipnotic recomandat de medici în tratarea insomniilor. Este un tratament de lungă durată a insomniilor cronice.

Efecte secundare

Principalele efecte secundare care pot apărea sunt: dureri de cap, teamă, vărsături, amețeli, scăderea dorinței sexuale, gust neplăcut, arsuri la stomac. (4) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a605009.html

De încercat sau de evitat?

Acest medicament se poate testa doar sub stricta supraveghere a medicului cu doza recomandată de către acesta. Dacă apar manifestări neplăcute trebuie anunțat imediat medicul.

Ramelteon

Ce este și cum funcționează Eszopiclone

Ramelteon este un medicament prescris de către medici ca tratament sedativ și hipnotic, utilizat în cazul insomniilor de orice tip.

Efecte secundare

Ramelteon poate provoca reacții adverse. În cazul în care apar stările de: greață, vărsături, amețeală, dificultate de înghițire sau respirație, umflarea limbii trebuie consultat de urgență medicul. (4) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a605038.html

De încercat sau de evitat?

Conform studiilor Ramelteonul poate provoca probleme de infertilitate sau probleme hormonale. (5) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/ramelteon-oral-route/side-effects/drg-20067544?p=1

Suvorexant

Ce este și cum funcționează Suvorexant

Suvorexant este un medicament recomandat doar cu prescripție medicală pentru a trata insomnia. Acesta funcționează prin blocarea acțiunii unei substanțe naturale din creier care provoacă starea de veghe.

Efecte secundare

Suvorexant poate provoca reacții adverse. Printre efectele secundare care pot apărea se numără: gură uscată, tuse, slăbiciune temporară a picioarelor, incapacitate temporară de mișcare sau vorbire. (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591519/

De încercat sau de evitat?

Acest medicament poate crea efecte deprimante la câteva zile de la întreruperea tratamentului. De asemenea, poate afecta capacitatea de conducere și poate crește riscul de a adormi în timpul conducerii.

Triazolam

Ce este și cum funcționează Triazolam

Triazolamul este un medicament cu prescripție medicală dedicat tratamentului de scurtă durată al tulburărilor de somn. Acesta prezintă un timp scurt de acțiune.

Efecte secundare

Trazolam poate provoca efecte nedorite. Printre cele rar întâlnite se numără: mâncărime, amorțeală, furnicături, dificultăți de concentrare sau de memorie, bătăi accentuate ale ritmului cardiac. (7) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/triazolam-oral-route/side-effects/drg-20072203?p=1

De încercat sau de evitat?

Se recomandă utilizarea pe termen scurt a tratamentului cu Trazolam. De asemenea, tratamentul nu trebuie asociat cu alcool sau alte medicamente.

Tabel de comparație

Pentru a se putea observa toate medicamentele pentru somn cu prescripție medicală, dar și efectele secundare se poate consulta următorul tabel:

Alternativă fără efecte secundare

Dacă problema insomniei este una persistentă și nu se dorește administrarea de pastile cu prescripție medicală sau vizita la medic există și alte soluții. Se poate opta pentru cele mai bune pastile de somn fără rețetă, disponibile aici:

Problema insomniei este una frecvent întâlnită în epoca modernă provocată în principal de stres. Atunci când apare trebuie apelat la specialiști în domeniu sau la un tratament fără prescripție medicală pentru a crește calitatea vieții.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *