Semne și simptome de depresie la bărbați

Depresia la bărbați este complet diferită de cea la femei.

Simptomele, manifestarea și durata sunt destul de diferite. În timp ce femeile experimentează tristețe intensă, anxietate, oboseală etc., depresia se manifestă într-un mod complet diferit la bărbați.

Sunt predispuși la niveluri ridicate de stres și chiar la episoade violente, de nervozitate puternică.

Ce este mai exact depresia la bărbați ?


Depresia în sine este o stare generală de tristețe, de melancolie, nervozitate etc.

În cazul bărbaților, aceasta este mai greu de recunoscut, deoarece ei neagă de multe ori că suferă de această afecțiune, din pricina fapului că o consderă ca fiind rușinoasă. Depresia este caracterizată prin simptome precum:

  • Tristețe acută. Care face persoana în cauză să se simtă neajutorată, lipsită de speranță și de încredere în umanitate.
  • Își pierde motivația de a face diverse lucruri, chiar și atunci când vine vorba de lucruri care în trecut îi făceau plăcere.
  • Stimă de sine scăzută, care este combinată cu gândurile suicidale/ de a-și face rău, dificultăți în luarea deciziilor și absența planurilor de viitor.
  • Plâns frecvent. De asemenea, poate fi frecventă și nevoia de a se simți constant în control,în orice situație.
  • Apariția disfuncțiilor erectile, dar și alte simptome fizice (crampe musculare, dureri de cap/burtă/mușchi etc)
  • Consumul excesiv de alcool și/sau alte substanțe care nu sunt benefice organismului, dar care îl fac să creadă că se detașează de starea de tristețe.

Cât de frecventă este depresia la bărbați ?


Depresia la bărbați este la fel de frecventă ca și cea la femei.

Însă în ceea ce privește bărbații, cei în vârstă sunt mai predispuși la această afecțiune în comparație cu cei tineri.

Vezi cum

Ce cauzează depresia la bărbați ?


Când vine vorba de cauzele depresiei la bărbați, lista este una foarte lungă.

Iată însă care sunt cele mai des întâlnite cauze care favorizează apariția depresiei la bărbați:

  • Vârsta înaintată. Depresia apare la o vârstă înaintată atunci când bărbatul se simte singur, sau consideră că și-a ratat viața/nu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru un trai mai bun. De asemenea, și degradarea fizica, aferentă îmbătrânirii poate fi unul dintre declanșatorii depresiei.
  • Expunerea îndelungată la factori de stres. Un loc de muncă stresant din cale afară, sau un mediu familial toxic poate duce la depresie.
  • Diferite afecțiuni medicale și orice alte lucruri care îl fac să se simtă slab. O boală gravă poate duce la rândul său la depresie, deoarece bărbatul consideră că își pierde din putere, pierzându-și astfel și din autoritate și din forța masculină.
  • Un eveniment trist, care l-a afectat profund. Moartea unei persoane dragi, o despărțire care i-a cauzat suferință sau alte astfel de întâmplări pot declanșa depresia.

Care sunt semnele depresiei la bărbați ?


Așa cum am spus și puțin mai sus, în cea mai mare parte a cazurilor, bărbații ascund faptul că suferă de depresie, și o fac foarte bine.

Însă, cu puțină atenție, ne putem da seama foarte ușor dacă un bărbat suferă sau nu de această boală.

Iată care sunt semnele pe care, dacă un bărbat le arată, suferă cu siguranță de depresie:

  • Este din ce în ce mai retras și mai tăcut (nu se aplică în toate cazurile). Tinde să se sustragă din locurile unde sunt prezente mai multe persoane și preferă să stea singur, se izolează și rupe ușor-ușor contactul cu lumea exterioară.
  • Are momente de furie crescută și chiar episoade violente. Încearcă să mascheze starea de tristețe, apărând astfel furia și violența.
  • Are tendința de a-și cere scuze mult prea mult. Stima de sine este afectată profund, fapt ce îi creează sentimente de vinovăție.
  • Este din ce în ce mai lipsit de chef și fără energie. Tinde să doarmă foarte mult, sau pur și simplu stă retras.
  • Evită pe cât posibil să iasă în oraș sau să facă diferite lucruri în care sunt implicate mai multe persoane.

Tratamentul depresie la bărbați


Cu toate că foarte multe persoane consideră că depresia se vindecă destul de greu, nu este deloc așa!

Cu tratamentul potrivit și o susținere puternică din partea celor apropiați, această afecțiune supărătoare poate dispărea mai repede decât crezi.

Îți vom propune top 4 cele mai bune tipuri de tratamente pentru combaterea depresiei:

1. Medicamente antidepresive

Medicamentele antidepresive sunt principala variantă la care oamenii apelează atunci când suferă de depresie sau anxietate.

Dezavantajul acestora este că sunt (în cea mai mare parte) destul de puternice și trebuie luate numai după ce un medic ți le-a recomandat, fiind nevoie și de o prescripție medicală pentru achiziționarea lor.

2. Tratamente psihologice

Diferitele tipuri de terapii s-au arătat de-a lungul timpului foarte folositoare pentru tratarea depresiei.

Pentru a avea parte cu adevărat de rezultate remarcabile, trebuie să găsești un psiholog foarte bun, și, bineînțeles, să urmezi indicațiile acestuia.

3. Terapii de stimulare a creierului

Aceste tipuri de terapii, care au ca scop stimularea creierului împotriva depresiei, pot fi făcute doar de către specialiști.

Reprezintă tehnici complexe, care acționează la nivel neuronal și, în timp, cresc nivelul de serotonină din creier (substanța fericirii), reducand astfel simptomele depresiei.

4. Remedii naturiste

Sunt printre cele mai bune variante pe care le poți încerca, mai ales că nu te supui nici unui risc. Suplimentele alimentare pentru depresie pt fi un adevărat ajutor pentru tine.

Tot ce trebuie să faci este să te informezi puțin despre plantele și substanțele care au efecte împotriva depresiei, iar mai apoi, să achiziționezi produsele care le conțin.

Ca să îți facem treaba mai ușoară , și să te scutim de lungi căutări, noi îți recomandăm uleiul de CBD, poate face minuni în tratarea depresiei tale!

Ulei/pastile de CBD și depresia

CBD-ul, o substanță extrasă din planta de canabis, are o mulțime de efecte pozitive asupra organismului, de fapt, are numai efecte pozitive!

Prin multitudinea de beneficii aduse organismului, CBD-ul acționează și în tratarea depresiei.

Fie că îl consumi sub formă de ulei, sau sub formă de capsule, acesta te poate face să scapi definitiv de depresie.

Probabil te întrebi cum reușește această substanță să reducă și chiar să vindece depresia.

Ei bine, calitățile sale te vor face să te relaxezi și îți vor da o stare interioară generală de bine.

De asemenea, vor reduce simptomele depresiei treptat, până la dispariția definitivă a acestora. În plus, nu provoacă dependență și nu are absolut nici un efect negativ.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *