Sfaturi pentru gestionarea ADHD-ului

Când vine vorba de ADHD, cel mai probabil mintea te duce la o persoana agitată, care nu se poate concentra și nici nu ține cont de reguli, indiferent de tipul lor.

De altfel, nici nu se pot stăpânii și au deseori tendința să vorbească ne întrebați. ADHD -ul nu înseamnă însă doar atât, este o afecțiune mult mai profundă.

Dacă îți dorești să aflii mai multe lucruri despre acest subiect, care sunt simptomele ADHD-ului, câte tipuri de ADHD există și ce tratamente sunt posibile, te invităm să parcurgi în întregime acest articol.

Ce este ADHD-ul ?


ADHD-ul reprezintă o tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate, mai exact, o tulburare de neurodezvoltare care are cauze neurobiologice.

Unii cercetători consideră că ADHD -ul poate avea și cauze genetice, însă lucrurile nu sunt foarte clare în această privință.

Persoanele cu ADHD sunt caracterizate ca fiind temperamentale, neatente, pline de energie, mai pe scurt, un vulcan de emoții, atât pozitive, cât și negative.

Această afecțiune este depistată în cea mai mare parte la copii, deoarece pacienții se nasc cu ea.

Simptome


Există câteva simptome care pot face diferența dintre o persoană care este pur și simplu energică, și una care suferă de ADHD.

În prezent, ritmul alert în care se mișcă lucrurile, spațiile mici și timpul îndelungat stat într-un singur loc, îi poate face pe copii să aibă prea multă energie, deoarece nu se consumă așa cum trebuie. Din nefericire, aceștia sunt câțiva factori care favorizează dezvăluirea bolii ADHD.

Pentru pacienții care suferă de această afecțiune, boala poate reprezenta un declin considerabil al relațiilor personale și profesionale.

La fel sunt și abilitățile de comunicare și adaptare, dar și performanțele în ceea ce privește școala sau locul de muncă.

În plus, ADHD-ul este mai des întâlnit la băieți, în comparație cu fetele, având uneori simptome diferite în funcție de gen.

Băieții tind să fie mai hiperactivi, dând dovadă de un grad mai ridicat de energie, iar fetele sunt mai neatente, fără a fi neapărat și deranjant de energice.

Tipuri de ADHD


În funcție de simptome, ADHD-ul se distinge în trei tipuri:

1. ADHD predominant neatent

Acest tip de ADHD este prezent în special la fete. Simptomele care descriu cel mai bine acest tip de ADHD sunt:

  • Este ușor de distras de stimuli sau gânduri exterioare;
  • Uită să facă activități obișnuite, de zi cu zi;
  • Obișnuiește să uite sau să piardă diferite lucruri de bază, precum chei, portofel, ochelari, cărți, diferite obiecte pe care le folosește des etc;
  • Nu respectă instrucțiunile și deseori are o atitudine delăsătoare, ducând la capăt sarcinile pe care le are;
  • Evită sau respinge sarcinile care implică un efort mental susținut, cum ar fi temele școlare, completarea formularelor, pregătirea rapoartelor;
  • Îi este greu să se organizeze, chiar și atunci când este vorba de sarcini simple;
  • Pare că este neatent/ă atunci când i se vorbește;
  • Îi este dificil să urmeze instrucțiuni complexe sau dezvoltate.

2. ADHD predominant hiperactiv și impulsiv

Este tipul predominant la băieți, exteriorizându-se printr-un comportament hiperactiv, o stare permanentă de agitație, o activitate motorie excesivă și vorbit excesiv.

Iată simptomele definitorii ale acestui tip:

  • Obișnuiește să întrerupă, sau să intervină în conversațiile, jocurile sau activitățile altora;
  • Se grăbește să răspundă înainte ca întrebarea să fie rostită până la final;
  • Are o stare permanentă de nervozitate, mișcatul mâinilor sau picioarelor, fâțâitul pe scaun;
  • Îi este dificil să stea intr-un loc și să-și aștepte rândul;
  • Vorbește excesiv de mult;
  • Nu poate să facă activități în liniște.

3. ADHD combinat, atât impulsiv, cât și neatent

ADHD-ul combinat reunește toate cele trei stări principale ale bolii: hiperactivitatea, impulsivitatea și neatenția, în mod egal.

Cei mai mulți copii contactează acest tip de ADHD. De asemenea, tipul ADHD-ului se poate schimba în timp.

Ce cauzează ADHD ?


Până în prezent, cauzele ADHD-ului nu sunt foarte clare, și nu sunt nici prea simplu de stabilit.

Unii medici sunt de părere că printre cauze se numără: factori genetici, probleme cu sistemul nervos central în momentele cheie ale dezvoltării sale, dar și factorii de mediu.

Diagnosticul și testarea ADHD


Medicul poate pune diagnosticul unui copil după vârsta de 6 sau 7 ani.

Până la vârsta de 6-7 ani, energia și hiperactivitatea sunt etape normale ale dezvoltării micuților.

Știi sigur că ADHD-ul este prezent atunci când simptomele acestuia se manifestă în cea mai mare parte din timp în viața copiilor, în majoritatea situațiilor prin care cel mic trece.

Pentru a depista ADHD-ul și a se da un diagnostic clar, trebuie făcute o serie de teste, care presupun un întreg proces.

Un psiholog clinician va efectua o serie de teste care îl vor face să își dea seama dacă un copil suferă de ADHD sau nu.

Tratamentul ADHD


Tratarea ADHD se face cu ajutorul unui plan optim de tratament care trebuie să includă o monitorizare atentă și controale frecvente.

ADHD-ul se poate trata și cu ajutorul:

  • Medicamente (antidepresivele, atomoxetina, clonidina, etc)
  • Prin terapie (există terapie precum: formarea abilităților sociale, terapia comportamentală, psihoterapia, formarea abilităților parentale, terapia de familie, etc.)
  • Prin intermediul grupurilor de sprijin, dar și prin schimbarea stilului de viață (dietă echilibrată, program optim de somn, sport, organizare corectă a timpului,etc.)

Când să vezi un doctor ?


Fie că este vorba despre un copil, sau despre o persoană adulta, încă de la primele semne și bănuieli de neatenție exagerată, hiperactivitate și energie deranjantă este recomandat să se supună unui control medical.

ADHD-ul se poate agrava în timp, iar dacă este descoperit și tratat devreme, simptomele deranjante pot fi ușor reduse.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *