Totul despre insomnia: Ce este, Cauze, Tipuri, Diagnostic & Tratament

Atunci când vorbim despre insomnie, ne referim la o tulburare de somn din ce în ce mai prezentă în epoca modernă. Din cauza stresului cotidian, a problemelor pe care le întâmpină persoana sau din cauza dezvoltării tehnologiei, această boală a devenit una comună. În cele ce urmează vom discuta despre ce este, care sunt simptomele, cauzele și cum se poate trata insomnia.

Ce este insomnia


Insomnia este o tulburare a somnului, care se manifestă prin dificultatea de a dormi sau a dormi, prin trezire repetate pe parcursul unei nopți sau printr-un somn de slabă calitate. Această tulburare afectează milioane de persoane din întreaga lume, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Netratată la timp, această afecțiune poate conduce la epuizare, memorie instabilă, frustrare, stări de nervozitate și anxietate. De asemenea, lipsa de somn scade semnificativ calitatea relațiilor cu cei din jur, atât personale, cât și profesionale.

Știai că?

La momentul actual experții în somn estimează că între 10% și 30% din adulți suferă de insomnie (1).

Tipuri


Cercetătorii au descoperit că există mai multe tipuri de insomnie. Faptul că la momentul actual sunt cunoscute tipurile de insomnie ajută la a promova noi tehnici de intervenție sau tratament. Principalele tipuri de insomnie se clasică în funcție de două variabile:

Durată

  • Insomniile pe termen scurt – Este vorba despre un interval limitat de nopți în care persoana nu poate adormi
  • Insomniile pe termen lung – Lipsa somnului se poate manifesta pe durata lunilor sau chiar anilor.

Cauză

  • Insomniile primare – apar atunci când lipsa somnului este o problemă în sine.
  • Insomniile secundare – absența somnului ascunde simptomul unei alte afecțiuni.

Cauze


Există mai multe cauze care pot duce la insomnie. Este foarte importantă identificarea acestora și atenția la toate semnalele, pentru a se stabili concret dacă există sau nu insomnie. Mai mult, cauzele insomniei pot coexista și se pot influența reciproc. Principalele cauze care conduc către apariția tulburării de somn sunt următoarele:

  • Stresul – Este unul dintre principalii declanșatori ai insomniei.  Preocupările pe care le are adultul din epoca modernă conduc la o supraaglomerare de task-uri, probleme, griji care declanșează neliniște și nesomn.
  • Obiceiuri proaste de somn – Somnul pe durată lungă în timpul zilei, sau dereglările zi-noapte, pot conduce la insomnie. Atunci când nu există un program bine stabilit de somn, și individul se confruntă cu unul haotic, poate apărea această tulburare de somn.
  • Mesele copioase servite înainte de culcare – Atunci când există un program neregulat de servire a mesei și se consumă alimente grele sau în cantități mari înainte de culcare, corpul îi trebuie timp să le digere. Astfel, se declanșează starea de nesomn. Practic, mâncarea dă energie, iar energia nu e prietenă cu somnul.
  • Tulburări de sănătate mintală – Trauma, anxietatea, depresia sunt factori semnificativ de risc care provoacă insomnie. De asemenea, emoțiile puternice din cauza unei subiect care creează agitație, pot influența calitatea somnului și starea de insomnie.
  • Medicamentele – Consumul de medicamente  sau alte substanțe oferite de medici în anumite afecțiuni pot conduce la insomnie. Unele medicamente au rol de stimulant al energiei, ceea ce conduce către dificultatea pacientului de a dormi.
  • Cafea, nicotină sau alcool – Provoacă stare de agitație și în unele cazuri conferă energie. Astfel, cei care au aceste vicii, mai ales înainte de ora de somn, se pot confrunta cu insomnie.

Diagnostic


Pentru a se stabili cu exactitate dacă o persoană suferă de această tulburare, este recomandată vizita la un medic specialist. Acesta are rolul de a face toate investigațiile necesare pentru a stabili dacă există sau nu insomnie și de ce anume tratament este nevoie.  Printre cele mai folosite metode de investigare a insomniei se pot regăsi următoarele:

Examenul fizic


Medicul specialist va ști ce metode să utilizeze, realizând o examinarea detaliată pentru a identifica posibilele semnale ale unor probleme medicale, care pot cauza insomnia. Mai mult, medicul poate recomanda anumite analize pentru a observa dacă există anumite probleme.

Revizuirea obiceiurilor de somn

Este foarte utilă observarea de către medic împreună cu pacientul calitatea somnului, programul de somn, dar și ce efecte cauzează lipsa somnului. Un lucru util în observarea obiceiurilor de somn este ținerea unui jurnal al somnului.

Studiul somnului

Pentru această metodă se utilizează diverse instrumente. De exemplu, polisomnograful este un aparat care înregistrează reacțiile corpului în timpul somnului. Astfel, sunt observate undele cerebrale, respirația, mișcările ochilor și pulsul.

Tratament


Pentru a scăpa de problema insomniei, medicii recomandă diverse tipuri de tratament. În funcție de complexitatea problemei, se utilizează tehnici de meditație, relaxare,  activități sportive, reducerea stresului dar și a obiceiurilor nesănătoase care provoacă această tulburare. De asemenea, anumite medicamente sau adjuvanți pot trata cu eficiență problema lipsei de somn. Tratamentul pentru insomnie poate fi regăsit aici:

Complicații


Cu siguranță, insomnia afectează individul din mai multe puncte de vedere. Lipsa somnului are un impact negativ asupra imunității. Somnul are un rol esențial în lupta ți tratarea mai multor afecțiuni, iar  atunci când insomnia  se instalează, se poate ajunge la anumite complicații.

Printre acestea se numără:

  • Lipsa concentrării în viața personală sau profesională
  • Stare permanentă de somnolență și apatie
  • Oboseală cronică
  • Dureri de cap și dureri musculare
  • Obezitate și mâncat pe fond nervos
  • Anxietate, depresie și agitație
  • Tulburări de memorie
  • Stare de nervozitate și iritabilitate
  • Reacții întârziate și necontrolate

Prevenire


Pentru a preveni această tulburare, sunt recomandate câteva metode și tehnici care conduc către un somn sănătos și odihnitor.

Printre acestea se numără:

  • Dietă echilibrată și bogată în nutrienți
  • Exerciții fizice contante
  • Cititul sau practicarea de anumite activități care stimulează gândirea: șahul
  • Înlăturarea aparatelor electronice din dormitor
  • Crearea unei ambianțe plăcute în camera de somn
  • Plimbările în natură

Insomnia este cu siguranță o boală a prezentului, cauzată de mediul stresant în care persoanele îi desfășoară activitatea, și nu numai. Tehnologia, problemele, relațiile cu ceilalți contribuie la această tulburare. Atunci când apare insomnia trebuie apelat la tratament de specialitate și la a se reduce factorii  care provoacă stresul. Somnul este un element cheie din viața oricărei persoane și nu trebuie neglijat.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *