Tulburare Obsesiv Compulsiva (OCD): Diagnostic & Tratamente

Tulburare Obsesiv Compulsiva (OCD): Diagnostic & Tratamente

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare de sănătate mintală care afectează oameni de toate vârstele și categoriile sociale. Apare atunci când o persoană este prinsă într-un ciclu de obsesii și compulsii.

Obsesiile sunt gănduri, imagini sau îndemnuri nedorite, intruzive, care declanșează sentimente intens deranjante. Compulsiile sunt comportamente în care o persoană se angajează pentru a încerca să scape de obsesii și/sau să-și reducă suferință.

Diagnostic OCD


Pentru a pune un diagnostic de tulburare obsesiv compulsivă, acest ciclu de obsesii și compulsii trebuie să fie atăt de pregnant în viață individului încât să consume mult timp și să stea în calea unor activități importante pe care persoană le desfășoară în mod natural.

Spre exemplu, frică de microbi atăt de accentuată încăt reduce dramatic interacțiunile sociale fizice ale individului sau îl împiedică să meargă la spectacole de teamă îmbolnăvirii.

Drept comportament de apărare poate apărea folosirea excesivă a dezinfectantilor, neputință de a folosi obiecte banale dacă nu au fost dezinfectate, neputință de a continuă o activitate normală fără această etapă care consumă mult timp și energie, neputință de a strănge mâna cuiva etc., manifestate costant pe o perioada îndelungată, fără temei obiectiv.

Deși nu există propriu zis un tratament al obsesiei compulsive, pacienții trebuie să învețe să trăiască normal cu această tulburare.

Terapia cognitiv-comportamentală, medicația sau efectul combinat al celor două tipuri de tratament vizează îmbunătățirea calității vieții indivizilor afectați și ameliorarea funcționarii lor la locul de muncă sau școală, pentru a se bucură de relații sociale normale și activități plăcute la care au renunțat din pricina tulburării obsesiv-compulsive.

Tratament Tulburarea obsesiv-compulsivă


1. Medicamente Antidepresive

Chiar dacă nu există un tratament medicamentos specific obsesiei compulsive, medicul poate prescrie pastile antidepresive, folosite de regulă pentru tratarea depresiei.

Efectul poate fi simțit după 6-12 săptămâni și constă în diminuarea simptomelor cu o intensitate de 40-60 % din cea inițială. Pentru că medicamentele să funcționeze, acestea trebuie luate în mod regulat și conform indicațiilor medicului curant.

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă încetează să-și ia medicația din cauza efectelor secundare sau din alte motive.

Dacă apar reacții adverse, acestea trebuie discutate cu medicul, astfel încăt acesta să încerce să le rezolve modificănd doză sau identificând acel medicament pe care pacientul îl tolerează mai bine.

  • Sertralină (Zoloft)

Sertralina este utilizată ca tratament pentru depresie, atacuri de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea de anxietate socială (fobie socială) și o formă severă de sindrom premenstrual, tulburarea disforică premenstruala.

Acest medicament îmbunătățește starea de spirit, somnul, apetitul și nivelul de energie și îl poate ajută pe pacient să își recapete interesul pentru viață de zi cu zi. Poate scădea frică, anxietatea, gândurile nedorite și numărul atacurilor de panică.

De asemenea, poate reduce nevoia de a îndeplini sarcini repetate, compulsii cum ar fi spălarea mâinilor, numărarea și verificarea, care interferează cu viață de zi cu zi. Sertralina este cunoscută că un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (SSRI). Funcționeaza ajutând la restabilirea echilibrului serotoninei din creier.

Au fost efectuate studii pe două grupuri, unul cu medicație, celălalt controlat cu placebo, care au inclus un total de 412 pacienți, pentru a evalua eficacitatea și siguranța sertralinei în tulburarea obsesiv-compulsivă. Primul dintre aceste studii a demonstrat că sertralina, administrată timp de opt săptămăni în doze zilnice de 50-200 mg, a fost un tratament sigur și eficient pentru obsesia compulsivă.(1)

  • Seroxat

Medicamentul Seroxat sau Paroxetina se utilizează în terapia tulburării obsesiv-compulsive, in tratamentul atacurilor de panică (incluzandu-le pe cele provocate de agorafobie, adică frică de spații deschise), al tulburării de anxietate socială, în caz de stres post-traumatic (anxietate provocată de un eveniment traumatizant) și pentru tratarea tulburării anxioase generalizate.

Un studiu realizat pe 348 de pacienți arată că dozele de paroxetina de 40 mg/zi și 60 mg/zi (dar nu 20 mg/zi) sunt eficiente în tratarea tulburării obsesiv-compulsive acute.(2)

Tratamentul pe termen lung cu paroxetina este eficient și sigur, scade rată recidivelor și prelungește timpul pănă la recidivă.

2. Tratament Naturist OCD


Ca și în cazul altor tulburări de sănătate mintală, tratamentul este de durata și va trece o perioada considerabilă până când pacientul ar putea să afirme “M-am vindecat de TOC”, chiar dacă acest lucru poate însemna doar o capacitate de autocontrol mai ridicată de a-și înfrăna acele compulsii care îi afectau viață și nu o dispariție totală a obsesiilor deranjante.

Deși există farmacoterapii bazate pe dovezi, medicamentele disponibile în prezent sunt ineficiente la unii pacienți și pot provoca reacții adverse intolerabile la alții.

Așadar este nevoie urgența de noi tratamente. Un ajutor însemnat în tratamentul obsesiei compulsive este dat de produsele naturiste, a căror eficacitate a fost recent dovedită prin studii clinice.

  • Uleiul de CBD

Uleiul de canabis sau canabidiolul, prescurtat CBD, este un compus natural activ ale plantei Cannabis Sativa, cunoscută sub denumirea populară de cănepă.

Un studiu din 2019 (3) a concluzionat că, deși cercetările sunt încă la început, datele obținute despre canabinoizi indică faptul că aceștia reduc simptome precum anxietatea, frica si anumite comportamente repetitive la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva, ne arata multiple studii. (4) (5)

CBD poate avea un rol benefic in tratament, avand in vedere profilul sau favorabil de efecte secundare, lipsa proprietatilor psihotogene/anxiogene si capacitatea de a spori eliminarea fricii.

Mai recent, într-un studiu din 2020, cercetătorii au examinat efectele canabisului medicinal asupra unui grup de 87 de pacienți cu obsesie compulsivă.(6) Au fost raportate:

– O reducere cu 60% a compulsiunilor

– O reducere cu 49% a găndurilor intrusive

– O reducere cu 52% a anxietății

  • Vitamina D

Rolul major al vitaminei D în sistemul imunitar este modularea imunității înnăscute și a autoimunității. Prin urmare, se consideră că nivelurile insuficiente de vitamina D sunt legate de o susceptibilitate mai mare la boli infecțioase și autoimune.

Studiile clinice au arătat că deficiență de vitamina D este frecvența la pacienții cu afecțiuni psihiatrice, în special la cei cu tulburări neuropsihiatrice, cum ar fi autismul și schizofrenia.

Vitamina D este un hormon neurosteroid important și un agent imunomodulator care are și efecte metabolice osoase.

Cercetări realizate în 2016 demonstrează că aceste efecte asupra sistemului osos par să fie legate de profilul simptomelor pentru tulburarea obsesiv-compulsivă la pacienții care au dezvoltat această afecțiune în copilărie în urmă unei infecții streptococice, numită în limbaj medical PANDAȘ – tulburări neuropsihiatrice pediatrice autoimune asociate infecțiilor streptococice.

La acești pacienți, studiile arată că suplimentele sau monoterapia cu vitamina D pot fi utile pentru reducerea simptomelor psihiatrice.(7)

Un alt studiu, din 2017, realizat asupra unui grup similar de pacienți, a confirmat că tinerii cu obsesie compulsivă au niveluri semnificativ mai scăzute de vitamine D și B12 și niveluri mai mari de aminoacid homocisteină (un indicator al deficienței de vitamine). (8)

  • NAC

N-Acetil Cisteina este o substanță nutritivă care poate susține funcțiile vitale ale organismului precum respirația, activitatea ficatului și imunitatea. Totodată, ea acționează că suport antioxidant și contribuie la ditrugerea radicalilor liberi și a altor compuși care nu se găsesc în mod natural în corpul omenesc.

NAC ajută și la reglarea nivelului de glutamat, cel mai important neurotransmițător din creier. În timp ce glutamatul este necesar pentru activitatea normală a creierului, excesul de glutamat asociat cu epuizarea glutationului poate provoca leziuni ale creierului.

Acest lucru poate contribui la afecțiuni mentale, cum ar fi tulburarea bipolară, schizofrenia, dar și tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea datorată consumului de alcool și droguri.

Cercetările sugerează ca NAC joaca un rol benefic in tratarea obsesiei compulsive.

Un studiu a fost realizat în Iran pe o perioada de 12 săptămâni, în care NAC a fost administrat de la 600 mg/zi și dublat săptămânal pentru a ajunge la o doză maximă de 2400 mg/zi.

Grupul de tratament a demonstrat un efect semnificativ față de placebo în ameliorarea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive.(9)

Managementul tulburării obsesiv-compulsive prin alte metode


  • Stimularea magnetică transcraniana

Stimularea magnetică transcraniana (TMS) este o procedură neinvazivă care utilizează cămpuri magnetice pentru a stimula celulele nervoase din creier, cu scopul de a îmbunătăți simptomele depresiei și ale altor tulburări de sănătate mentală.(10)

Cercetările care evaluează TMS în tratamentul obsesiei compulsive au relevat că aproximativ 45% dintre pacienți au simptome reduse la o luna după tratament.

Studiile efectuate de BrainsWay, producătorul unuia dintre dispozitivele utilizate in tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive aprobat de FDA, a constatat ca procentul ar putea fi de peste 55%.(11)

  • Stimularea profundă a creierului

Stimularea profundă a creierului (DBS) este o procedura neurochirurgicala care utilizează electrozi implantați și stimularea electrică pentru a trata tulburările de mișcare asociate cu boală Parkinson (PD), tremorul esențial, distonia și alte afecțiuni neurologice.

Studiul realizat asupra unui grup de 9 persoane a arătat o reducere semnificativă, atăt din punct de vedere statistic, căt și clinic a simptomelor tulburării obsesiv-compulsive în timpul stimulării active în comparație cu placebo.(12)

O altă cercetare efectuată pe 26 de pacienți rezistenți la terapiile convenționale, a arătat că 61,5% dintre aceștia au fost considerați respondenți la DBS.

  • Psihoterapie

Una dintre cele mai populare și eficiente forme de terapie comportamentală pentru tulburarea obsesiv-compulsivă este expunerea si prevenirea raspunsului (ERP).(13)

Pacienții pot fi expuși la situații reale (expunere în vivo), situații imaginare (expunere imaginară) sau senzații fizice asociate cu anxietatea sau disconfortul (expunerea interoceptivă).

Scopul ERP este de a provoca modul în care un pacient răspunde la suferință și de a află în cele din urmă că stimulii de temut sunt siguri.

  • Relaxation

În 2004, Shannahoff-Khalsa a publicat un articol în “Journal of Alternative and Complementary Medicine”, raportănd rezultate pozitive în tratarea obsesiei compulsive prin practicarea Kundalini Yoga.

In cadrul studiului, cinci pacienți care făceau în mod regulat Kundalini Yoga au descoperit că și-au îmbunătățit capacitatea de reglare a simptomelor cu peste 50%.(14)

Concluzie


Din ce în ce mai mulți pacienți dau mărturie că produsele cu canabidiol (CBD) ajută la ameliorarea simptomelor obsesiei compulsive, iar cercetătorii continuă să examineze potențialul acestuia în tratamentul tulburării menționate. Deși cercetările sunt încă în faze incipiente, există studii cu rezultate deosebit de promițătoare.

Când CBD interacționeaza cu sistemul endocannabinoid, poate provoca modificări benefice în desfășurarea acestor procese.

Deși cercetătorii încă nu sunt siguri cum interactionează CBD cu sistemul, lipsa unor efecte secundare face că administrarea uleiului de CBD în tratamentul tulburării obsesiv-compulsive să fie lipsită de riscuri și benefică pentru pacient.

Intrebări Frecvente


1. Tulburarea obsesiv-compulsivă se vindecă?

Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive poate să nu ducă la o vindecare, dar poate ajută la ținerea sub control a simptomelor, astfel încât acestea să nu stăpânească viață de zi cu zi a pacientului, ci să îi permită acestuia să aibă o viață socială normală, prin reducerea anxietății legate de obsesii și controlul comportamentului compulsiv.

În funcție de severitatea tulburării, unele persoane pot avea nevoie de un tratament pe termen lung, continuu sau mai intens, iar în cazul altora răspunsul favorabil la tratament apare relativ repede.

Viață cu tulburarea obsesiv-compulsivă nu trebuie să fie un impediment în atingerea obiectivelor personale și urmărirea propriilor pasiuni.

Oricine se confruntă cu această afecțiune iși poate făuri o existența de succes cătă vreme își gestionează starea. Staruri precum Leonardo DiCaprio, Justin Timberlake și Camila Cabello sunt exemple concludente.


Sursa:

1. Chouinard G. Sertraline in the treatment of obsessive compulsive disorder: two double-blind, placebo-controlled studies. Int Clin Psychopharmacol. 1992 Oct;7 Suppl 2:37-41. doi: 10.1097/00004850-199210002-00007. PMID: 1484177.

2. Hollander E, Allen A, Steiner M, Wheadon DE, Oakes R, Burnham DB; Paroxetine OCD Study Group. Acute and long-term treatment and prevention of relapse of obsessive-compulsive disorder with paroxetine. J Clin Psychiatry. 2003 Sep;64(9):1113-21. doi: 10.4088/jcp.v64n0919. PMID: 14628989.

3. Kayser, Reilly R et al. “The Endocannabinoid System: A New Treatment Target for Obsessive Compulsive Disorder?.” Cannabis and cannabinoid research vol. 4,2 77-87. 14 Jun. 2019, doi:10.1089/can.2018.0049

4. Kayser RR, Haney M, Raskin M, Arout C, Simpson HB. Acute effects of cannabinoids on symptoms of obsessive-compulsive disorder: A human laboratory study. Depress Anxiety. 2020 Aug;37(8):801-811. doi: 10.1002/da.23032. Epub 2020 May 7. PMID: 32383271; PMCID: PMC7423713.

5. Kayser, Reilly R et al. “The Endocannabinoid System: A New Treatment Target for Obsessive Compulsive Disorder?.” Cannabis and cannabinoid research vol. 4,2 77-87. 14 Jun. 2019, doi:10.1089/can.2018.0049

6. Mauzay D, LaFrance EM, Cuttler C. Acute Effects of Cannabis on Symptoms of Obsessive-Compulsive Disorder. J Affect Disord. 2021 Jan 15;279:158-163. doi: 10.1016/j.jad.2020.09.124. Epub 2020 Oct 6. PMID: 33049434.

7. Çelik, G., Taş, D., Tahiroğlu, A., Avci, A., Yüksel, B., & Çam, P. (2016). Vitamin D Deficiency in Obsessive-Compulsive Disorder Patients with Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections: A Case Control Study. Noro psikiyatri arsivi, 53(1), 33–37. https://doi.org/10.5152/npa.2015.8763

8. Erman Esnafoğlu, Elif Yaman, Vitamin B12, folic acid, homocysteine and vitamin D levels in children and adolescents with obsessive compulsive disorder, Psychiatry Research, Volume 254, 2017, Pages 232-237, ISSN 0165-1781, https://doi.org/10.1016/j.psychres.2017.04.032.

9. Afshar H, Roohafza H, Mohammad-Beigi H, Haghighi M, Jahangard L, Shokouh P, Sadeghi M, Hafezian H. N-acetylcysteine add-on treatment in refractory obsessive-compulsive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Psychopharmacol. 2012 Dec;32(6):797-803. doi: 10.1097/JCP.0b013e318272677d. PMID: 23131885.

10. Carmi L, Tendler A, Bystritsky A, Hollander E, Blumberger DM, Daskalakis J, Ward H, Lapidus K, Goodman W, Casuto L, Feifel D, Barnea-Ygael N, Roth Y, Zangen A, Zohar J. Efficacy and Safety of Deep Transcranial Magnetic Stimulation for Obsessive-Compulsive Disorder: A Prospective Multicenter Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Am J Psychiatry. 2019 Nov 1;176(11):931-938. doi: 10.1176/appi.ajp.2019.18101180. Epub 2019 May 21. PMID: 31109199.

11. Real-world efficacy of deep TMS for obsessive-compulsive disorder: Post-marketing data collected from twenty-two clinical sites, Journal of Psychiatric Research, Volume 137, 2021, Pages 667-672, ISSN 0022-3956, https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2020.11.009.

12. Mosley, P.E., Windels, F., Morris, J. et al. A randomised, double-blind, sham-controlled trial of deep brain stimulation of the bed nucleus of the stria terminalis for treatment-resistant obsessive-compulsive disorder. Transl Psychiatry 11, 190 (2021). https://doi.org/10.1038/s41398-021-01307-9

13. Law C, Boisseau CL. Exposure and Response Prevention in the Treatment of Obsessive-Compulsive Disorder: Current Perspectives. Psychol Res Behav Manag. 2019;12:1167-1174
https://doi.org/10.2147/PRBM.S211117

14. http://online.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/107555304322849011

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *