Tratament Insomnie

Insomnia este o tulburare de somn, din ce în ce mai prezentă în viața adulților. Aceasta se manifestă prin dificultatea de a dormi, treziri frecvente pe timpul nopții sau un somn de slabă calitate. Considerată a fi cea mai răspândită din afecțiunile moderne, tot mai mulți oameni caută un tratament pentru insomnie.

Terapie cognitiv-comportamentală pentru insomnie

Terapia cognitiv-comportamentală este unul dintre cele mai bune tratamente pentru insomnie. Pentru ca această metodă să funcționeze este esențială urmarea unor pași importanți.

Terapia de control a stimulului

Prin intermediul terapiei, persoana care suferă de insomnie este învățată să se ridice din pat și să găsească o activitate relaxantă care să îl inducă starea de somn. Timpul pe care persoana îl petrece îngrijorându-se din cauza insomniei este redus.

Tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare și rutina dinaintea somnului constituie un tratament pentru insomnie. Exercițiile de respirație pot ajuta persoana care se confruntă cu insomnie să se elibereze de gândurile chinuitoare și să inducă starea de somnolență.

Terapia cu lumină

Cunoscută și sub denumirea de fototerapie, aceasta presupune expunerea la diferite intensități de lumină care au efecte benefice asupra insomniei.

Restricția somnului

Pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea somnului se poate utiliza tehnica de restrângere a acestuia. Inițial se restrânge timpul petrecut în pat, după care acesta se crește treptat.

Renunțarea la îngrijorarea de a dormi

Îngrijorarea persoanei care suferă de insomnie îi poate accentua starea. Renunțarea la această îngrijorare poate induce o stare de relaxare și poate favoriza somnul.

Medicamente pe bază de rețetă

Tratamentul insomniei depinde foarte mult de cauză, iar medicul specialist poate prescrie medicamente pe bază de rețetă.

Somniferele și antidepresivele sunt medicamente prescrise adesea persoanelor care suferă de insomnie. Sunt recomandate pe termen scurt și necesită recomandare medicală pentru că pot avea efecte adverse.

Tratamentul cu astfel de medicamente se recomandă în cazurile severe de insomnie.

Sarcina pastilelor de somn este aceea de a accelera hormonul somnului și de a crește șansele a adormi. Acestea tratează depresia și anxietatea ce au ca principală cauză insomnia.

Pastile cu rețetă care pot trata insomnia regăsești aici:

Tratamente pentru insomnie, fără prescripție medicală

Există multiple remedii naturale care ajută în tratarea insomniei. Printre cele mai cunoscute ingrediente ale pastilelor care se eliberează fără rețetă se regăsesc melatonina și valeriana. Acestea au la bază hormonul ce reglează ciclurile de somn-veghe ale corpului.

Melantonina este una din puținele pastile fără prescripție medicală care nu prezintă efecte adverse.

Rădăcina de valeriană este un remediu pentru insomnie, care nu necesită rețetă. Dacă această afecțiune are un impact real asupra funcționării zilnice a organismului este necesară administrarea de pastile care să inducă starea de somn.

Alte recomandări

Există și alte recomandări care pot trata stările de insomnie. Acestea presupun eliberarea minții de gândul chinuitor al lipsei de somn.

  • Yoga sau Tai Chi – Yoga pentru insomnie reduce stimularea, prin trecerea de la sistemul nervos simpatic la cel parasimpatic. Practica Yoga scade nivelul de cortizol și calmează sistemul nervos. Tai Chi este o practică adjuvantă în tratamentul insomniei, care induce o stare de relaxare.
  • Meditația – Practicarea meditației conștiente îmbunătățește calitatea somnului la adulții care se confruntă cu insomnie. Starea de stres și anxietate din timpul nopții este diminuată.

Schimbări ale stilului de viață

Insomnia poate fi determinată chiar și de un stil de viață dezordonat. Anumite schimbări pot fi benefice în ameliorarea stărilor de insomnie. Iată ce schimbări poate aduce stilului de viață o persoană care se confruntă cu insomnii pentru ameliorare:

  • Respectarea unui program strict de somn
  • Un stil de viață activ
  • Administrarea medicamentelor prescrise de medic
  • Evitați sau limitați reprizele de somn scurt
  • Evitați sau limitați consumul de cafeină, nicotină și alcool

Insomnia este o afecțiune din ce în ce mai prezentă în viața adulților care au o viață agitată. Activitățile multiple, anxietatea și stresul pot cauza insomnie. Această afecțiune poate fi tratată. Medicul specialist poate face cele mai bune recomandări persoanei care suferă de insomnie. Somnul este un element cheie și privarea de odihnă poate cauza probleme grave de sănătate atunci când nu este tratată.

Dinu Emanuel
Dinu Emanuel

Am absolvit facultatea de medicina in Spania la Autonomous in 2009 si din anul 2018 am inceput sa profesez la ReginaMaria ca medic generalist Am obtinut si acreditarea pentru bunele practici ale plantei de Marijuana, implicit si CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *